Δικαστική απόφαση σταθμός για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς για πρώτη φορά λευκός αστυνομικός καταδικάζεται με αυτό το κατηγορητήριο για την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ που έβαλε για εβδομάδες φωτιά στην χώρα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Μπάρακ Ομπάμα έσπευσαν να υπογραμμίσουν τη σημασία της απόφασης των δικαστών, με την δημοκρατική κοινή γνώμη να πανηγυρίζει. Διαδηλωτές ξεσπούν σε πανηγυρισμούς στο άκουσμα της ετυμηγορίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ .

Μέσα στο δικαστήριο της Μινέαπολης ο Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που πίεσε για περισσότερα από 9 λεπτά το λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένοι Μάιο άκουσε ανέκφραστος την ετυμηγορία του δικαστηρίου. «Φόνος δευτέρου βαθμού: Ένοχος. Φόνος τρίτου βαθμού: Ένοχος. Ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού: Ένοχος.»

Ο αστυνομικός οδηγήθηκε αμέσως στη φυλακή, εν αναμονή της απόφασης για την ποινή του που θα ανακοινωθεί σε περίπου δύο μήνες. Στη Μινεσότα μόνο ο φόνος δευτέρου βαθμού τιμωρείται με κάθειρξη 40 ετών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στην οικογένεια Φλόιντ λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Τίποτα δε μπορεί να διορθώσει ό,τι συνέβη, όμως τουλάχιστον, Θεέ μου, τώρα απονεμήθηκε κάποια δικαιοσύνη. Και σκέφτομαι αυτό που είπε η Τζιάννα (κόρη του Φλόιντ): «Ο πατέρας μου θα αλλάξει τον κόσμο». Θα αρχίσει να τον αλλάζει τώρα.» «Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Ήταν τα τελευταία λόγια του Τζόρτζ Φλόιντ. Δε μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα λόγια να πεθάνουν μαζί του.»

Σήμερα οι ένορκοι στη Μινεάπολη πήραν τη σωστή απόφαση, αναφέρει στη γραπτή δήλωση του ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Το γεγονός ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε την απονομή δικαιοσύνης για τον Τζορτζ Φλόιντ σημαίνει ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη για κάθε Αφροαμερικανό που σκοτώθηκε από αστυνομικούς.»

Ειρηνικές διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δείτε το σχετικό βίντεο: