Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία καθώς μετά τη δήλωση του αντιπροέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενγκίν Αλτάι, πως ελπίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην έχει το τέλος του πρώην πρωθυπουργού, Αντνάν Μεντερές, που απαγχονίστηκε το ’60 μετά από πραξικόπημα, ήρθε η αιχμηρή απάντηση του Τούρκου προέδρου.

Τι είπε η Sabah

«Ο συγχωρεμένος Μεντερές, κάποια περίοδο είχε δώσει προνόμια στους ισλαμιστές και αυτοί είχαν πάρει φόρα με τις απαιτήσεις τους. Αργότερα ο Μεντερές υποχρεώθηκε να βγάλει νόμο προστασίας των αρχών του Κεμάλ Ατατούρκ. Εύχομαι το τέλος του Ερντογάν μην είναι το ίδιο, μην είναι παρόμοιο», είπε ο Ενγκίν Αλτάϊ εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την Sabah.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή του Ερντογάν ο οποίος απάντησε ότι είναι έτοιμος να πεθάνει αν χρειαστεί, πως δεν φοβάται και πως από την αρχή της πορείας που έχει επιλέξει «κρατά σάβανό του».

Οργή του σουλτάνου

«Χαίρεστε με τη μοίρα του Μεντερές; Αυτοί που ετοιμάζουνε μία τέτοια μοίρα, είστε εσείς. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με πολλές άδικες, παράνομες και άσχημες συνωμοσίες. Τώρα, βγήκε ένας ανήθικος και ξεδιάντροπος και είπε ότι ελπίζει να έχω την ίδια μοίρα με τον Μεντερές. Βρε ανήθικε, βρε ξεδιάντροπε, για να πάρουμε αυτό το δρόμο που έχουμε πάρει, φορέσαμε πρώτα το σάβανό μας και μετά βγήκαμε. Εμείς δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε. Η πίστη μας φόβισε το θάνατο κι έτσι θα συνεχίσουμε. Εσείς όταν μιλάμε για θάνατο, ψάχνετε για τρύπα να κρυφτείτε. Μην κοπιάζετε να μας θυμίζετε αυτή τη μοίρα. Το είδα και στις 15 Ιουλίου και θάψαμε όσους ετοίμαζαν μία τέτοια τύχη στη χώρα», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Koινοβουλευτική Oμάδα του κόμματός του.

Δεν ξέχασε τον Δένδια o Τούρκος πρόεδρος

Από το ίδιο βήμα, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να ευχαριστήσει προσωπικά τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τις απαντήσεις που έδωσε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια κατά τις επεισοδιακές κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα.

«Εγώ ενώπιόν σας θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Εξωτερικών μας για τις απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Δεν θα σκύψουμε ποτέ το κεφάλι μας και θα στεκόμαστε όρθιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.