Με τη φράση «I can’t breath» (δεν μπορώ να αναπνεύσω) που είπε ο Τζορτζ Φλόιντ λίγο πριν «σβήσει» από το γόνατο που είχε στο λαιμό του ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ξεχύθηκαν στους δρόμους των ΗΠΑ οι πολίτες ζητωκραυγάζοντας για την καταδίκη του αστυνομικού. Σημειωθήκαν μαζικές εκδηλώσεις μαζί με το Black Lives Matter.

Από χθες, το σύνθημα αυτό πέρασε στην ιστορία, χάρη στην απόφαση του δικαστηρίου της Μινεάπολης. Ο Σόβιν κρίθηκε ένοχος και στις τρεις κατηγορίες εις βάρος του και επέστρεψε στην φυλακή περιμένοντας να μάθει το διάστημα στο οποίο θα παραμείνει στο κελί του.

Σε οκτώ εβδομάδες η ποινή για τον Σόβιν
H απόφαση για το διάστημα που θα παραμείνει στην φυλακή, αναμένεται σε 8 εβδομάδες, σύμφωνα με το CNN. Το μάξιμουμ που μπορεί να τιμωρηθεί σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι 40 χρόνια φυλάκισης για το φόνο σε δεύτερο βαθμό, 25 για τον φόνο σε τρίτο βαθμό και 10 χρόνια για ανθρωποκτονία μαζί με χρηματικό πρόστιμο.

Η φράση «I can breathe» είναι το νέο trend στα σόσιαλ όπου ένα τεράστιο μέρος των Αμερικανών έχει αναρτήσει στο twitter, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την χαρά του για την απόφαση, σε μία καταδίκη «ορόσημο» όπως την χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, αναφορικά με την υπέρμετρη βία των αστυνομικών κατά των αφροαμερικανών, αλλά και γενικότερα για τα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα.

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση
Έξω από το δικαστήριο η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και η σύντροφός του, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.


«Δεν είχα αμφιβολία ότι θα ερχόταν αυτή η ημέρα. Είναι μια τεράστια μέρα για τον κόσμο» είπε η Κόρτνεϊ Ρος, που πέρυσι τον Μάιο έχασε τον σύντροφό της.



Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε χθες ότι η έκβαση της δίκης για τον φόνο από τον λευκό πρώην αστυνομικό της Μινεάπολης Ντέρεκ Σόβιν του 40χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να αποτελέσει «ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά» για να υπάρξει δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, στηλιτεύοντας ότι αυτού του είδους οι ετυμηγορίες είναι ακόμη πολύ σπάνιες σε μια χώρα που μαστίζεται από συστημικό ρατσισμό.

Για τον Τζο Μπάιντεν, «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας». Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», έκρινε καλώντας τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.

«Πρέπει να ακούσουμε: ‘Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω’: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις».

Ωστόσο προειδοποίησε πως «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία εκφράστηκε επίσης από τον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη Γερουσία να περάσει τον νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει τη χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

«Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη» αλλά «η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά» σε αυτή, είπε η κυρία Χάρις, η πρώτη Αφροαμερικανίδα, η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα της αντιπροέδρου.

Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα
«Το σώμα των ενόρκων έκανε το σωστό. Όμως η αληθινή δικαιοσύνη απαιτεί πολλά περισσότερα. Η Μισέλ και εγώ προσευχόμαστε για την οικογένεια Φλόιντ και στέκουμε στο πλευρό όσων δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν σε κάθε Αμερικανό την πλήρη δικαιοσύνη που ο Τζορτζ και τόσοι άλλοι στερήθηκαν», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν ο πρώην πρόεδρος και η πρώην πρώτη κυρία.

Χίλαρι Κλίντον
«Η οικογένεια και η κοινότητα του Τζορτζ Φλόιντ άξιζαν ο δολοφόνος του να λογοδοτήσει. Σήμερα, είδαν να γίνεται αυτό. Σήμερα και πάντα, Black lives matter», ανέφερε η πρώην πρώτη κυρία, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ατυχήσασα υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Τιμ Γουόλζ
«Η σημερινή ετυμηγορία είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη δικαιοσύνη στη Μινεσότα. Η δίκη τέλειωσε, αλλά η δουλειά μας μόλις άρχισε. Όλος ο κόσμος είδε την 25η Μαΐου 2020, όταν ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε μ’ ένα γόνατο στο σβέρκο για σχεδόν εννιά λεπτά», ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας. «Χιλιάδες πολίτες στη Μινεσότα διαδήλωσαν στους δρόμους το καλοκαίρι εξαιτίας του θανάτου του, εμπνέοντας ένα κίνημα σε όλο τον κόσμο» με κεντρικό αίτημα «την αλλαγή» και να «αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

ACLU
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτείας της Μινεσότα, ένας λευκός αστυνομικός καταδικάζεται για τον φόνο ενός μαύρου. Αν και η σημερινή ετυμηγορία σηματοδοτεί μια μικρή νίκη όσον αφορά τη λογοδοσία της αστυνομίας και μπορεί να συμβάλλει να επουλωθούν οι πληγές μιας κοινότητας που θρηνεί, το σύστημα που επέτρεψε ο Τζορτζ να δολοφονηθεί (…) παραμένει ακέραιο», ανέφερε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Μπόρις Τζόνσον
«Μου προκάλεσε φρίκη ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ και καλωσορίζω αυτή την ετυμηγορία. Οι σκέψεις μου απόψε είναι στην οικογένεια και στους φίλους του», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.