Το τελευταίο «αντίο» στον πρίγκιπα Φίλιππο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, ετοιμάζονται να πουν αύριο, Σάββατο, η βασίλισσα Ελισάβετ και οι Βρετανοί.

Κι ενώ η ώρα του… αποχαιρετισμού πλησιάζει, πλήθος λεπτομερειών για την κηδεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενώ έχει αποκαλυφθεί και η λίστα των καλεσμένων, μόλις 30, λόγω των αυστηρών περιορισμών για τον κοροναϊό.

Όλα όσα έχουν γίνει γνωστά για την κηδεία:

Πού θα γίνει η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου;

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 17 Απριλίου, στις 3 μ.μ. (ώρα Λονδίνου) στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνσδορ.

41802764-9475099-image-a-271_1618502841374

 
Το χρονοδιάγραμμα

Το πρωί, το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου θα μεταφερθεί από το ιδιωτικό παρεκκλήσι στην Εσωτερική Αίθουσα του Κάστρου του Ουίνσδορ.

Σε μια… συγκινητική λεπτομέρεια και σύμφωνα με τις επιθυμίες του δούκα, το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου θα μεταφερθεί από την Κρατική Είσοδο του Κάστρου στα Δυτικά Σκαλιά του Παρεκκλησιού με ένα ειδικά τροποποιημένο Land Rover που ο ίδιος βοήθησε να σχεδιαστεί για την κηδεία του.

Ο Δούκας, ο οποίος υπερασπίστηκε τον βρετανικό σχεδιασμό και μηχανική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, θεωρείται ότι είχε συμβάλει στην προμήθεια δύο οχημάτων πριν από μερικά χρόνια. Ενώ το ένα θα χρησιμοποιηθεί στη νεκρώσιμη ακολουθία, ένα δεύτερο είναι διαθέσιμο ως εφεδρικό.

41802756-9475099-image-a-273_1618502845000

 
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της οικογένειας του Δούκα του Εδιμβούργου, που δεν θα συμμετάσχουν στην ακολουθία, θα αναχωρήσουν με αυτοκίνητα από το Κάστρο του Ουίνσδορ για το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Το φέρετρο, ντυμένο με τα προσωπικά διακριτικά του δούκα, με αναφορές στη δανέζικη και ελληνική καταγωγή του, αλλά και με ένα στεφάνι από τη βασιλική οικογένεια και το σπαθί του, θα μεταφερθεί από την Κρατική Είσοδο στο Land Rover από παλετοφόρους από το 1ο Τάγμα Γρεναδιέρων Φρουρών.

Στις 2.45 μ.μ. ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, και άλλα μέλη της οικογένειας θα περπατήσουν στην πομπή πίσω από το φέρετρο, κατά μήκος μιας διαδρομής, όπου θα στέκονται σε απόσταση στρατιώτες και γυναίκες από όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, η βασίλισσα θα φτάσει με μια State Bentley και θα συνοδεύεται από μια κυρία των τιμών.

Στα Δυτικά Σκαλιά, μέλη του Βασιλικού Ναυτικού θα μεταφέρουν το φέρετρο μέχρι τις πόρτες του Παρεκκλησίου, υπό τους ήχους της μπάντας του Βασιλικού Ναυτικού, ενώ αμέσως μετά θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Η τελετή θα διεξαχθεί από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ και τον Πρύτανη του Ουίνσδορ, ενώ στο τέλος, το φέρετρο του Δούκα θα ενταφιαστεί στον Βασιλικό Θόλο κάτω από το Παρεκκλήσι.

Θα μπορεί το κοινό να παρακολουθήσει την κηδεία;

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου εντός των ορίων του Κάστρου και οι Βρετανοί έχουν κληθεί να μην συρρεύσουν στο Ουίνσδορ ή σε άλλες βασιλικές

κατοικίες για να αποτίσουν τα σέβη τους, αλλά να παρακολουθήσουν την κηδεία από την τηλεόραση.

Εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ είπε: «Ενώ υπάρχει θλίψη που το κοινό δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει δια ζώσης στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ζωής του Δούκα, η Βασιλική Οικογένεια ζητά από όποιον επιθυμεί να εκφράσει τα συλλυπητήριά του να το κάνει με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο και όχι με το να επισκεφθεί το Ουίνσδορ ή άλλα Βασιλικά Παλάτια για να αποτίσει τα σέβη του».

Ποιος θα παρευρεθεί στην κηδεία;

Τα τέσσερα παιδιά της Βασίλισσας θα είναι παρόντα στην τελετή: ο πρίγκιπας Κάρολος, η πριγκίπισσα Άννα, ο δούκας της Υόρκης Ανδρέας και ο κόμης του Ουέσσεξ Εδουάρδος.

Θα παρευρεθούν επίσης οι σύζυγοί τους, η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο Αντιναύαρχος Σερ Τίμοθι Λόρενς και η Σοφία Κόμισσα του Ουέσσεξ αντίστοιχα.

Τα εγγόνια του πρίγκιπα Φίλιππου θα παρευρεθούν επίσης στην κηδεία και τα περισσότερα από αυτά θα συνοδεύονται από τους συζύγους τους: ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, Ουίλιαμ και Κέιτ, ο Πρίγκιπας Χάρι, η Πριγκίπισσα Βεατρίκη και ο Εντουάρντο Μαπέλι Μότσι, η πριγκίπισσα Ευγενία και ο Τζακ Μπρούκσμπανκ, η Ζάρα και ο Μάικ Τιντάλ, ο Πίτερ Φίλιπς και τα νεότερα εγγόνια του πρίγκιπα Φίλιππου, η λαίδη Λουίζα Ουίνδσορ και ο Ιάκωβος, υποκόμης του Σέβερν.

land_rover

 
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο γιατρός της συζύγου του πρίγκιπα Χάρι, Μέγκαν Μαρκλ, της συνέστησε να μην ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Η κόρη της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, Lady Σάρα Τσάτο, και ο σύζυγός της Ντάνιελ Τσάτο, καθώς και ο γιος της Μαργαρίτας, ο Ερλ του Σνόουντον, έχουν επίσης προσκληθεί στην κηδεία, όπως και ο Δούκας του Γκλάουτσεστερ, ο Εδουάρδος του Κεντ, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, ο Βερνάρδος του Μπάντεν, ο πρίγκιπας Δονάτος μέγας δούκας της Έσσης, ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χόενλοχ-Λάντενμπουργκ και η Δούκισσα Μαουντμπάντεν της Βιρμανίας.

Η Δούκισσα Μαουντμπάντεν, ή αλλιώς Πενέλοπε Νάτσμπουλ, ήταν αγαπητή φίλη του πρίγκιπα Φίλιππου και επίσης στενή συνοδός της βασίλισσας.

Ο πιστός γραμματέας του πρίγκιπα Φίλιππου και ο επί μακρόν βοηθός του,

ταξίαρχος Άρτσι Μίλλερ Μπέικγουελ, προσκλήθηκε επίσης να παραστεί στην κηδεία. Ήταν το δεξί άτομο του Δούκα επί 11 χρόνια

Ποιος θα λάβει μέρος στην πομπή;

Τα παιδιά της Βασίλισσας, πρίγκιπας Κάρολος, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Ανδρέας και ο πρίγκιπας Εδουάρδος θα συμμετάσχουν στην πομπή, μαζί με μερικά από τα εγγόνια της, τον Πίτερ Φίλιπς, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι.

Ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν θα περπατήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον, μετά από απόφαση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Θα συμμετάσχουν επίσης ο σύζυγος της πριγκίπισσας Άννας, ο αντιναύαρχος Σερ Τίμοθι Λόρενς, και ο Ερλ του Σνόουντον, μαζί με έξι από τα μέλη του προσωπικού του Δούκα του Εδιμβούργου.

Τι θα φορέσει η βασιλική οικογένεια για την κηδεία;

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν με «πολιτικά»: παλτό και μαύρες γραβάτες για τους άνδρες και πρωινά φορέματα για τις γυναίκες.

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα φορά στρατιωτική στολή. Η απόφαση ελήφθη από την ίδια τη βασίλισσα, καθώς είχε προκύψει μείζον θέμα με τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Χάρι.

Ο Χάρι υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τους επίσημους στρατιωτικούς τίτλους του, αφότου εγκατέλειψε τα βασιλικά του καθήκοντα και μετακόμισε στις ΗΠΑ, ενώ ο Ανδρέας έχει χάσει τη θέση του ναυάρχου μετά την αποχώρησή του από τα δημόσια καθήκοντα στον απόηχο του σκανδάλου παιδεραστίας Επστάιν.

Θα φορά μάσκες η βασιλική οικογένεια;

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα έχουν περπατήσει στην πομπή θα φορέσουν μάσκες πριν μπουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για την τελετή. Η βασίλισσα και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, που δεν περπατήσουν στην πομπή, θα φορούν μάσκες κα