Μόνη της θα καθίσει στην κηδεία του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου, η βασίλισσα Ελισάβετ, λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου που ισχύει αναφορικά με την πανδημία.

Ο νόμος ορίζει ότι καθένας που παρευρίσκεται σε μια κηδεία πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από όποιον δεν είναι συγκάτοικός του.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας θα πρέπει να διατηρούν μεγάλες αποστάσεις στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου θα λάβει χώρα η κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, το Σάββατο, με μόλις 30 καλεσμένους.

Η «Telegraph» αναφέρει, επικαλούμενη πηγές, ότι η Βασίλισσα θα είναι μόνη, εκτός αν ληφθεί η απόφαση να την πλαισιώσει κάποιος από το 20μελές προσωπικό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ταξίαρχος Άρτσι Μίλλερ Μπέικγουελ, ιδιαίτερος γραμματέας του Φιλίππου, είναι το μόνο άτομο που θα μπορούσε να του επιτραπεί να καθίσει με τη βασίλισσα, λόγω αυτών των περιορισμών.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κοροναϊού έχει δημιουργηθεί το λεγόμενο «HMS Bubble», δηλαδή μία «φούσκα» που περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο μέλη του Κάστρου του Ουίνδσορ.

H τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση, ενώ θα πραγματοποιηθεί πανεθνικά ενός λεπτού σιγή στις 3 μ.μ.

Η κηδεία του Φίλιππου είναι πιθανό να καταγράψει μία από τις μεγαλύτερες τηλεθεάσεις της χρονιάς - αν και ίσως όχι τη μεγαλύτερη, καθώς αυτή η… τιμή ανήκει στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η τηλεοπτική ομιλία στις 4 Ιανουαρίου, κατά την οποία ανακοίνωσε ένα πανεθνικό lockdown, παρακολουθήθηκε από 25,1 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο δήμαρχος του Ουίνδσορ, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε τους Βρετανούς να μείνουν μακριά από την περιοχή.