Καμία από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που έχουν έδρα σε κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας δεν διοικείται από Ανατολικογερμανό, σύμφωνα με απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της Αριστεράς Ματίας Χεν, στην οποία καταδεικνύεται η υποεκπροσώπηση των Ανατολικογερμανών στη διοίκηση της ενωμένης Γερμανίας.

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο RND, το οποίο αποκάλυψε το θέμα, από τις 63 ομοσπονδιακές υπηρεσίες που εδρεύουν σε κρατίδιο της πρώην Δυτικής Γερμανίας, μόνο δύο έχουν επικεφαλής στελέχη που κατάγονται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 3,2%.

Επιπλέον, δύο πρόεδροι ομοσπονδιακών υπηρεσιών έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, ενώ μία θέση είναι αυτή τη στιγμή κενή.

Ακόμη όμως και στα ομοσπονδιακά υπουργεία, οι επικεφαλής τμημάτων που προέρχονται από την ανατολική Γερμανία είναι μόλις 14 επί συνόλου 124.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Καγκελαρία δεν υπάρχει κανένας επικεφαλής τμήματος από την πρώην Ανατολική Γερμανία, όπως επίσης και στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο μάλιστα στους στόχους αυτής της θητείας το 2018 είχε συμπεριλάβει και την «ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης».