Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε το μπλόκο του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων στο εμβόλιο της Johnson & Johnson. Δεν έχει τέλος η ανησυχία για τα εμβόλια της AstraZeneca αλλά και της Johnson & Johnson μετά από τα περιστατικά θρομβώσεων που ενδεχομένως να σχετίζονται με την χρήση τους.

Σήμερα, έφτασε στη χώρα μας η πρώτη παρτίδα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, η οποία περιλαμβάνει 33.600 δόσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στα τέλη Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 3.200.000 πολίτες. Από αυτούς, το 1.200.000 θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα βρίσκονται σε αναμονή για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Αναμονή στην Ευρώπη

Η απόφαση των Αμερικανών να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην Ευρώπη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει τα επόμενα 24ωρα για να γνωμοδοτήσει εάν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των Ευρωπαίων.

Η ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», επικαλούμενη πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφερε πως η Κομισιόν δεν σκοπεύει να ανανεώσει τα συμβόλαια για τα εμβόλια της Johnson & Johnson αλλά και της AstraZeneca. Σουηδία και Δανία αποφάσισαν την αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωνε πως η Ένωση θα λάβει επιπλέον 50 εκατομμύρια δόσεις το τρίτο τρίμηνο του 2021 από την Pfizer. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν πως τόσο στην περίπτωση της Johnson & Johnson όσο και της AstraZeneca τα οφέλη είναι περισσότερα από την πιθανότητα κινδύνου και εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Μέχρι τον Ιούνιο η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Johnson & Johnson.

Θα εμβολιαζόμαστε μέχρι και το 2023

Η Κομισιόν εξετάζει τα επόμενα στάδια της πανδημίας και αυτά περιλαμβάνουν «τακτικούς εμβολιασμούς» μέχρι και το 2023. Δε σημαίνει ότι θα έχουμε πανδημία μέχρι τότε, αλλά αναμένουμε πολλαπλές μεταλλάξεις. Για αυτό είναι σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια 1.8 δισ. δόσεων εμβολίων νέας γενιάς που θα έχουν την τεχνολογία μRNA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλες εταιρείες όπως η γερμανική Curevac ή η γαλλική Sanofi θα μπουν στο παιχνίδι για τα νέα εμβόλια που θα αντιμετωπίζουν τις νέες μεταλλάξεις και θα χορηγούνται μέχρι και το 2023.

Δείτε το σχετικό βίντεο: