Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Μπιλ Γκέιτς, είναι ταυτόχρονα κι ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ιδρυτής της Microsoft, μετά την αποχώρησή του από τον τεχνολογικό κολοσσό, όταν χτύπησε η πανδημία, ασχολείται ενεργά με την κλιματική αλλαγή, τα εμβόλια και με την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Γιατί λοιπόν το αμερικανικό περιοδικό «The Land Report» -που παρουσιάζει κάθε χρόνο έναν κατάλογο με τους 100 μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της χώρας- τον ονόμασε φέτος Farmer Bill, κάτοχο μαζί με τη σύζυγό του Μελίντα τεράστιων αγροτικών εκτάσεων;

Ερευνώντας την αγορά έκτασης περίπου 59.000 στρεμμάτων στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, το περιοδικό ανακάλυψε ότι ο αγοραστής ήταν μια μικρή εταιρεία στη Λουιζιάνα, που ενήργησε για λογαριασμό της Cascade Investments, της επενδυτικής εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του Γκέιτς. Όπως φαίνεται, ο Γκέιτς έχει αγοράσει εκτάσεις γης στο Ιλινόις, την Άιοβα, τη Λουιζιάνα, την Καλιφόρνια και καμιά δεκαριά ακόμη εταιρείες και με τις πρόσφατες αγορές του εκτιμάται ότι διαθέτει πλέον σχεδόν 1.000.000 στρέμματα.

Οι περισσότερες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται ο Μπιλ Γκέιτς δίνουν τροφή σε λογής θεωρίες συνωμοσίας και η συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας αγοράζει χωράφια για να τα αξιοποιήσει για πειράματα δημιουργίας φουτουριστικών αστικών συγκροτημάτων ή τη δημιουργία νέων τροφίμων.

Ένα πρόσθετο κίνητρο είναι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, με τους επενδυτές να ποντάρουν χρήματα σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, όπου αναμένονται μακροπρόθεσμα κέρδη από την ενίσχυση της παραγωγικότητας καθώς η αύξηση του πληθυσμού δίνει ώθηση στο αίτημα για περισσότερα και καλύτερης ποιότητας τρόφιμα.

Ο ίδιος ο Γκέιτς, πάντως, σε μια συζήτηση στο Reddit, απαντώντας σε ερωτήσεις αγνώστων γιατί αγοράζει τόση γη, απάντησε: «Αυτό επέλεξε να κάνει η επενδυτική μου ομάδα. Δεν σχετίζεται με το κλίμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κίνητρό του είναι κυρίως το κέρδος. Ο Γκέιτς πρόσθεσε ότι ο κύριος μοχλός των αγορών ήταν η επιστήμη της ανάπτυξης νέων σπόρων και βιοκαυσίμων: «Ο τομέας της γεωργίας είναι σημαντικός. Με πιο παραγωγικούς σπόρους μπορούμε να αποφύγουμε την αποψίλωση των δασών και να βοηθήσουμε την Αφρική να αντιμετωπίσει τις κλιματικές δυσκολίες, με τις οποίες βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη. Δεν είναι σαφές πόσο μπορούν να φτηνύνουν τα βιοκαύσιμα, αλλά αν φτηνύνουν, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των εκπομπών ρύπων των αερομεταφορών και των φορτηγών».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time