Η Ινδία θα επισπεύσει τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης για εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν εγκριθεί από δυτικές χώρες και την Ιαπωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές εισαγωγές εμβολίων των Pfizer, Johnson & Johnson και Moderna.

Τι θα πράξει η Ινδία

Το μέτρο αυτό, που θα μειώσει την ανάγκη για διεξαγωγή από τις εταιρίες μικρών, τοπικών δοκιμών ασφαλείας προτού ζητήσουν άδεια επείγουσας χρήσης, ακολουθεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο αύξηση των μολύνσεων στη χώρα αυτό τον μήνα.

Η Ινδία έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα παρασκευής εμβολίων στον κόσμο και εξήγαγε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις προτού η εγχώρια ζήτηση αυξηθεί κατακόρυφα με αποτέλεσμα ορισμένα κρατίδια να παρουσιάζουν ελλείψεις. Η ανάγκη της για εισαγωγές θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε δεκάδες φτωχές χώρες που εξαρτιόνταν από τη χώρα για τις εμβολιαστικές εκστρατείες τους.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωσε πως εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Βρετανία και την Ιαπωνία "μπορεί να λάβουν άδεια επείγουσας χρήσης στην Ινδία, απαιτώντας παράλληλη κλινική δοκιμή-γέφυρα μετά την έγκριση", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.

"Εφόσον οποιαδήποτε από αυτές τις ρυθμιστικές αρχές έχει εγκρίνει ένα εμβόλιο, το εμβόλιο [θα] είναι τώρα έτοιμο να έρθει στη χώρα για χρήση, παρασκευή, εμφιάλωση και συσκευασία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βίνοντ Κούμαρ Πολ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος υγείας. "Ελπίζουμε και προσκαλούμε παρασκευαστές εμβολίων όπως οι Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson και άλλες... να είναι έτοιμες να έρθουν στην Ινδία το ταχύτερο δυνατό".

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί ώστε να φέρει το εμβόλιό της στην Ινδία αφού απέσυρε την αίτησή της τον Φεβρουάριο. Η Ινδία έχει χορηγήσει περισσότερες από 108 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, έχει πουλήσει περισσότερες από 54,6 εκατ. δόσεις εμβολίων στο εξωτερικό και έχει δωρίσει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια σε χώρες εταίρους.

Χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca και ένα τοπικό εμβόλιο για την εκστρατεία ανοσοποίησής της και αυτή την εβδομάδα ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για επείγουσα χρήση.

Αμείωτη η διασπορά στη χώρα

Από τις 2 Απριλίου η Ινδία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων, ξεπερνώντας τις 100.000 για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 161.736 νέες μολύνσεις με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τα 13,7 εκατ. Ανακοινώθηκαν επίσης 879 νέοι θάνατοι και ο συνολικός αριθμός τους έχει φθάσει τις 171.058.

Η κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων, για την οποία ο υπουργός Υγείας Χαρς Βάρνταν παραδέχθηκε εκτεταμένη αποτυχία στην τήρηση των περιορισμών στις μετακινήσεις και στην κοινωνική αλληλεπίδραση, έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να ακυρώσει πολύ μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις. Όμως εκατοντάδες χιλιάδες Ινδουιστές αναμένεται να κάνουν το μπάνιο τους στον ποταμό Γάγγη αύριο, τρίτη μέρα του Κουμπ Μέλα, που διαρκεί μία εβδομάδα.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν μπάνιο στον Γάγγη χθες, Δευτέρα, με την πεποίθηση πως τα νερά του θα ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους. Περισσότεροι από 100 βρέθηκαν θετικοί σε τυχαίο έλεγχο COVID-19 περίπου 18.000 ανθρώπων, σύμφωνα με ΜΜΕ. Παρόμοιες ανησυχίες για μια κατακόρυφη αύξηση προκάλεσαν μαζικά προεκλογικά συλλαλητήρια του κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εκλογές σε τέσσερα κρατίδια και μια ομοσπονδιακή περιοχή.

Σε ένα συλλαλητήριο στο ανατολικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, μια πολύ σημαντική αναμέτρηση για τα κόμματα, ο υπουργός Εσωτερικών Άμιτ Σα ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες συναντήσεων με πλήθος υποστηρικτών του χωρίς μάσκα. Το δεύτερο κύμα μολύνσεων, που ξεκίνησε στις μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας, επεκτείνεται όλο και περισσότερο στην ενδοχώρα, όπου οι υγειονομικές εγκαταστάσεις είναι συχνά υποτυπώδεις.

Στη Ραϊπούρ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Τσατίσγκαρ, το κύριο νεκροτομείο του κυβερνητικού νοσοκομείου δυσκολεύεται να ανταποκριθεί, δήλωσε ο διευθυντής δρ Βίνιτ Τζέιν. "Όλες οι κλίνες με οξυγόνο και οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες στο νοσοκομείο μας", είπε στο Reuters.

"Περίπου 50 σοροί παραμένουν εκτός, έχουμε έλλειψη χώρου. Μερικά ιδιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν χώρο για τους νεκρούς κι έτσι τους στέλνουν σε εμάς". Η Ινδία καταγράφει τώρα περίπου τον διπλάσιο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, τις άλλες δύο χειρότερα πληγείσες χώρες στον κόσμο, αν και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων είναι χαμηλότερος.

Η χώρα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση όσον αφορά τον συνολικό αριθμό μολύνσεων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας αφήσει χθες, Δευτέρα, τη Βραζιλία στην τρίτη θέση.