Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε συμφωνίες με το Μεξικό, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα προκειμένου οι χώρες αυτές να αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στα σύνορά τους, είπε σήμερα στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κι ενώ καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Με περισσότερη φύλαξη τα σύνορα

Ο αξιωματούχος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συμφωνίες. Νωρίτερα, ο βοηθός του Λευκού Οίκου Τάιλερ Μόραν είπε στο MSNBC ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει συμφωνίες με το Μεξικό, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα προκειμένου να στείλουν περισσότερους στρατιώτες στα σύνορά τους.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει σε τι είδους συμφωνίες αναφέρθηκαν οι αξιωματούχοι ή εάν αυτές οι συμφωνίες ξεπερνούν τα υπάρχοντα μέτρα σε αυτές τις χώρες. Οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Ονδούρας και της Γουατεμάλας δεν έχουν ανταποκριθεί προς το παρόν στα αιτήματα να σχολιάσουν τα νέα αυτά μέτρα.

Τον Μάρτιο, το Ρόιτερς είχε μεταδώσει ότι το Μεξικό ενέτεινε τις επιχειρήσεις που στόχευαν στη συγκέντρωση των μεταναστών, οι οποίοι μετέβαιναν παρανόμως προς τα βόρεια της χώρας, με κατεύθυνση τα σύνορα με τις ΗΠΑ και εντατικοποίησε τις προσπάθειες κατά μήκος των συνόρων με τη Γουατεμάλα. Τον Ιανουάριο, λίγο προτού ο Τζο Μπάιντεν αναλάβει καθήκοντα, η Γουατεμάλα ανέπτυξε δυνάμεις ασφαλείας για να σταματήσει ένα καραβάνι μεταναστών, που κατευθυνόταν στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση της χώρας να δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να ασκεί πίεση.