«Αντιμέτωπη μ’ έναν εφιαλτικό λιμό σαν εκείνο που φέρεται να προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων τη δεκαετία του 1990 είναι η Βόρεια Κορέα», προειδοποίησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώνοντος κόμματος.

Η έκφραση είχε χρησιμοποιηθεί και στη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ όταν ο λιμός σάρωσε το σταλιστινιστικό κράτος, που εξαρτιόταν μέχρι τότε από την κρίσιμη βοήθεια της Μόσχας. Αν και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων εκείνου του λιμού, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι χάθηκαν γύρω στα τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Να προετοιμαστούν για μια σφοδρή επισιτιστική κρίση, κάλεσε τους συμπατριώτες του ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών» λόγω των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τις αγροκαλλιέργειες το περασμένο καλοκαίρι, της πανδημίας του κοροναϊού και των διεθνών κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα ο Κιμ κάλεσε τους Βορειοκορεάτες να βαδίσουν σε μια ακόμη «επώδυνη πορεία» για να ανακουφιστεί «έστω και λίγο» ο πληθυσμός της χώρας από τις δυσκολίες.

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Κιμ αποκαλύπτει τη σοβαρότητα της κατάστασης, εκτιμά ο αναλυτής θεμάτων που αφορούν στη Βόρεια Κορέα του NK News, Κόλιν Ζβίρκο: «Δεν είναι ασυνήθιστο να μιλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν για δυσκολίες, αλλά η φρασεολογία του αυτή τη φορά ήταν πολύ έντονη. Τον περασμένο Οκτώβριο σε ομιλία του είχε δηλώσει ότι απέτυχε να προωθήσει αρκετές αλλαγές, αλλά η αναφορά στην “επώδυνη πορεία” είναι πρωτόγνωρη», σχολίασε στο BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του ορεινού ως επί το πλείστον εδάφους της η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει ικανές αρόσιμες εκτάσεις με αποτέλεσμα να εξαρτάται από τις εισαγωγές από το εξωτερικό για τη σίτιση περίπου του ενός τρίτου του πληθυσμού της, ενώ λόγω των κυρώσεων καταφεύγει σε άλλους τρόπους για να ενισχύσει τα ταμεία της. Τον περασμένο μήνα ο ΟΗΕ προειδοποίησε για μια «σοβαρή επισιτιστική κρίση», που ήδη ευθύνεται για τον υποσιτισμό και τη λιμοκτονία κατοίκων της χώρας. «Έχουν αναφερθεί θάνατοι από λιμοκτονία καθώς και μια αύξηση του αριθμού παιδιών και ηλικιωμένων που κατέφυγαν στην επαιτεία καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα του οργανισμού, Tomás Ojea Quintana.

Δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η τρέχουσα κρίση επιτάθηκε με την απόφαση της Βόρειας Κορέας να κλείσει τα σύνορά της με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο την Κίνα. Ειδικότερα η Β. Κορέα τον περασμένο Αύγουστο περιόρισε δραστικά τις εισαγωγές τροφίμων από τη γειτονική της χώρα και τον Οκτώβριο σχεδόν διέκοψε τις εμπορικές συναλλαγές, περιλαμβανομένων των τροφίμων και των φαρμάκων, ενώ έχει απορρίψει τις προσφορές βοήθειας από το εξωτερικό με σχεδόν όλους τους ξένους διπλωμάτες να την έχουν εγκαταλείψει.