Γεννημένος το 1921 στην Ελλάδα, αλλά νιώθοντας διωγμένος και ταπεινωμένος από αυτήν, ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν έδειξε να συμπαθεί ποτέ τη χώρα μας, μια… αντιπάθεια που φαίνεται ότι είχε υιοθετήσει και η σύζυγός του, η βασίλισσα Ελισάβετ.

Η ιστορία της οικογένειας του Δούκα του Εδιμβούργου είναι τόσο συναρπαστική όσο και τραγική.

Γεννημένος ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, ο Φίλιππος - ο οποίος πέθανε σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Γουίντσορ, σε ηλικία 99 ετών - ήταν το πέμπτο παιδί και μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, λέγεται ότι τον γέννησε πάνω σε ένα… τραπέζι στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα.



Η εξορία

Ωστόσο, λίγο μετά τη γέννηση του πρίγκιπα Φίλιππου, η βασιλική οικογένεια εξορίστηκε και δραπέτευσε από την Ελλάδα με ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας κατηγορήθηκε από πολλούς Έλληνες για την ήττα της Ελλάδας από την Τουρκία στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο μεταξύ 1919 και 1922 και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Φοβούμενος ότι θα εκτελεστεί, ο πρίγκιπας Ανδρέας αποφάσισε να διαφύγει με την οικογένειά του στο Παρίσι, όταν ο Φίλιππος ήταν ακόμα βρέφος. Ο μελλοντικός Δούκας του Εδιμβούργου ήταν τότε μόλις 18 μηνών, ενώ λέγεται πως η οικογένειά του τον μετέφερε σε ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι από καφάσια πορτοκαλιών.

Λόγω της ηλικίας του και της ιδιότητάς του ως του μοναδικού γιου του πρίγκιπα Ανδρέα, ο Φίλιππος μεγάλωσε ξεχωριστά από τις αδελφές του, τρεις από τις οποίες - η Μαργαρίτα, η Καικιλία και η Σοφία - παντρεύτηκαν Γερμανούς αριστοκράτες που έγιναν μέλη του ναζιστικού κόμματος. Μάλιστα, η μικρότερη αδερφή του, Σόφι και ο σύζυγός της Πρίγκιπας Κρίστοφ της Έσσης, φέρεται να είχαν πολύ καλές σχέσεις με τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ, ονομάζοντας μάλιστα τον πρώτο τους γιο προς τιμήν του.



Αυτό που ακολούθησε ήταν μια ασταθής ζωή για τον πρίγκιπα Φίλιππο, με τη μητέρα του, την πριγκίπισσα Αλίκη, να υποφέρει από ψυχικές ασθένειες και να μεταφέρεται σε άσυλο.

Η Αλίκη γεννήθηκε κωφή, ωστόσο, σύντομα κατόρθωσε να διαβάζει τα χείλη και να μιλά όχι μόνο αγγλικά, αλλά και γαλλικά, γερμανικά και φυσικά ελληνικά. Ο βίαιος ξεριζωμός από την αγαπημένη της Ελλάδα, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να στραφεί στα θεία. Ασπάζεται την ορθοδοξία, ακολουθεί πιστά το τελετουργικό της και κάποια στιγμή άρχισε να ισχυρίζεται ότι λάμβανε μηνύματα από τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Στις 21 Απριλίου του 1967, όταν ξέσπασε στην Αθήνα το στρατιωτικό πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, η Αλίκη για ασφάλεια εγκαταστάθηκε στα βασιλικά ανάκτορα, αλλά λίγες ημέρες αργότερα επέστρεψε στο διαμέρισμά της. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου η Αλίκη αναχώρησε μόνιμα για την Αγγλία. Μέχρι τον θάνατό της η ζωή της κύλησε ήσυχα ζώντας στα δωμάτια του Μπάκιγχαμ και φροντίζοντας τα εγγόνια της.

Παρά τα προβλήματά της, η πριγκίπισσα Αλίκη έχει μείνει γνωστή για την αυτοθυσία, τη διαρκή προσφορά και τη συμπαράσταση στους πολίτες.

Η εγκατάλειψη

Για πέντε χρόνια, μεταξύ 1932 και 1937, ένας εγκαταλελειμμένος Φίλιππος δεν είχε καμία επαφή με τη μητέρα του, ενώ ο πατέρας του ήταν εξόριστος στη νότια Γαλλία. Δύο βρετανικές οικογένειες, οι Μίλφορντ Χέβενς και οι Μαουντμπάττενς, συγγενείς της μητέρας του που είχαν άμεσες σχέσεις με τη βρετανική μοναρχία, έσωσαν τον Φίλιππο.

Τον έστειλαν σε σχολείο στην Αγγλία και αργότερα στο οικοτροφείο Γκόρντονστουν της Σκωτίας. Το 1937, άλλη μια τραγωδία ήρθε να συγκλονίσει τον Φίλιππο: η αδελφή του Καικιλία, ο σύζυγός της και τα δύο τους παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορική τραγωδία.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Φίλιππος κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συνέχισε να υπηρετεί στις Βρετανικές δυνάμεις. Ο Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και, κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας του Ταινάρου, βρισκόταν στον έλεγχο των προβολέων του θωρηκτού. Για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις αυτές τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό.

Η γνωριμία με την Ελισάβετ

Το 1939, ο Γεώργιος ΣΤ΄ και η σύζυγός του Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, Λουδοβίκος, ζήτησαν από εκείνον να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την Ελισάβετ και την Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές ξαδέλφες του.

Η Ελισάβετ, δεκατριών ετών τότε, ερωτεύθηκε τον Φίλιππο και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του. Τελικά, το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από τον Γεώργιο προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του.

Τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάττεν, ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα και προσηλυτίστηκε στον αγγλικανισμό από την ορθοδοξία.



Στις 10 Ιουλίου 1947 ανακοινώθηκε επίσημα ο αρραβώνας με την Ελισάβετ, ενώ ο γάμος έγινε στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Αν και ο πρίγκιπας Φίλιππος επέστρεψε στην Ελλάδα για λίγο κατά τη δεκαετία του 1950, εκτιμάται ότι δεν επισκέφθηκε καθόλου την Κέρκυρα. Λόγω της κακής εμπειρίας του συζύγου της στην Ελλάδα, η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται στην… πλούσια λίστα των χωρών που έχει επισκεφθεί η βασίλισσα.