Στην υπογραφή συμβολαίων για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κοροναϊού, κυρίως για να καλύψει τις διευρυμένες ανάγκες για επαναληπτικούς εμβολιασμούς μέσα στα δυο επόμενα χρόνια, ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Die Welt την Παρασκευή.

Η εφημερίδα είπε ότι θα υπογραφούν συμβόλαια για παραδόσεις 900 εκατομμυρίων δόσεων, με πρόσθετες συμβάσεις να αφήνουν ανοιχτή την επιλογή για την αγορά άλλων 900 εκατομμυρίων δόσεων.

Οι προγραμματισμένες αγορές θα καλύπτουν επίσης τα 70-80 εκατομμύρια παιδιά στην Ένωση, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεταλλάξεις.

Οι προγραμματισμένες παραγγελίες θα είναι για εμβόλια mRNA, με προτίμηση σε κατασκευαστές που έχουν βάση στην ΕΕ ή που διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη.

Για την ώρα, μόνο το εμβόλιο των BioNTech - Pfizer, το οποίο κατασκευάζεται στο Βέλγιο και τη Γερμανία, και αυτό της Moderna, που παρασκευάζεται στην Ισπανία και την Ελβετία, πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.