Την αντίθεση του με την συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντηση του με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, οργισμένες αντιδράσεις και ανακοινώσεις έφερε το Sofagate ειδικά μετά και τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας τον Ερντογάν δικτάτορα.

Συγκεκριμένα το Sofagate προκάλεσε αλυσίδα αντιδράσεων στην ΕΕ, με την πλειοψηφία να κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο για ασέβεια στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ορισμένους να ρίχνουν ευθύνη και στον Σαρλ Μισέλ που δεν αντέδρασε βλέποντας την Προέδρο της Κομισιόν να κάθεται μόνη της σε έναν καναπέ.

Η αμηχανία της Φον ντερ Λάιεν την ώρα που αντιλαμβάνεται πως ο Ερντογάν την ανάγκασε να κάτσει μόνη της σε έναν καναπέ, έκανε τον γύρο του κόσμου, με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ να ασκούν σκληρή κριτική πρωτίστως στον Τούρκο πρόεδρο.

Σαρλ Μισέλ: Λυπάμαι βαθιά για την εικόνα που δόθηκε

Tη λύπη του για το περιστατικό που συνέβη στην Άγκυρα, κατά τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LN24.

Μετά την κατακραυγή και για τη δική του, αδρανή στάση, από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Σαρλ Μισέλ, σε μία προσπάθεια να απολογηθεί και να εξηγήσει τη δική του συμπεριφορά, μπροστά στην επιδεικτική αγένεια Ερντογάν, ανέφερε ότι, τη στιγμή που έφτασαν στην αίθουσα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τοποθετήθηκαν με βάση το τουρκικό πρωτόκολλο, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε συνάντηση προετοιμασίας, ωστόσο, «όχι με οπτικές λεπτομέρειες».

«Λυπάμαι βαθιά για την εικόνα που δόθηκε», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξηγώντας ότι είχε την πεποίθηση πως αντιδρώντας θα δημιουργούνταν «πολύ πιο σοβαρό περιστατικό». 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εικόνες «δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης» και προσέθεσε ότι ο ίδιος και η πρόεδρος της Κομισιόν, επί τρεις ώρες συνολικά, προωθούσαν τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ντράγκι: Με αυτούς τους δικτάτορες πρέπει να είμαστε σαφείς

Ο Ντράγκι εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «δικτάτορα» τον Ερντογάν.

«Διαφωνώ απολύτως με τον Ερντογάν, νομίζω ότι ήταν ανάρμοστη συμπεριφορά, λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που υπέστη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε όπως είναι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις, αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ντράγκι.

Τσαβούσογλου: Του ανταποδίδουμε τον χαρακτηρισμό

Άμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ερντογάν ήταν θυμωμένος με την δήλωση Ντράγκι και ο ΥΠ.ΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως οι δηλώσεις του Ιταλού ήταν «απαράδεκτες και αδικαιολόγητες». Μάλιστα, πέταξε και την… μπηχτή του ο Τσαβούσογλου χαρακτηρίζοντας «διορισμένο» πρωθυπουργό τον Ντράγκι.

«Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντράγκι και τις απαράδεκτες και αδικαιολόγητες δηλώσεις του για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας, και του τις ανταποδίδουμε», σχολίασε στο Twitter o Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον Ιταλό πρέσβη, Μάιο Γκαϊάνι στην Τουρκία.

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, ενημέρωση τον πρέσβη ότι ο Ερντογάν «είναι ένας ηγέτης που εξελέγη με τις περισσότερες ψήφους» και τόνισε ότι η Άγκυρα περιμένει να ανακληθούν «τα ακραία και άσχημα σχόλια, ανάρμοστα» για σύμμαχο. Είπε ακόμη ότι οι αντιδράσεις για το “sofagate” είναι «χωρίς νόημα και κακόβουλες» κι ότι αποσκοπούν να υπονομεύσουν μια θετική ατζέντα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

Η Milliyet κάνει λόγο για «απεριόριστα εξωφρενικές δηλώσεις» του πρωθυπουργού της Ιταλίας και για «μια πολύ ισχυρή απάντηση από την Τουρκία»

Η Sabah από την πλευρά της σχολιάζει πως μετά τις δηλώσεις Ντράγκι κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Ιταλίας στην Τουρκία και παράλληλα πως περιμένουν τον Ιταλό πρωθυπουργό να ανακαλέσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η hurriyet, σχολιάζει πως μετά το σχόλιο Ντράγκι «η Τουρκία ανέλαβε δράση και κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη για εξηγήσεις».
 

Σαλβίνι: «Απαράδεκτοι οι εκφοβισμοί του Τούρκου δικτάτορα Ερντογάν»

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι έσπευσε να στηρίξει τον Ντράγκι: «Είναι απαράδεκτοι οι εκφοβισμοί και οι διακρίσεις του Τούρκου δικτάτορα Ερντογάν», δήλωσε.