Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε την Τρίτη ότι εμποδίζει την εξαγωγή 3,1 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca στην Αυστραλία, στο πλαίσιο των αυστηρότερων ελέγχων στις εξαγωγές που έχει υιοθετήσει το μπλοκ προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη εμβολίων στην ήπειρο.

Κυβερνητική πηγή της Αυστραλίας ανέφερε στο Reuters ότι η ΕΕ έχει "μπλοκάρει” 3,1 εκατομμύρια δόσεις καθώς και ότι η χώρα του δεν έχει πολλές ελπίδες να λάβει και τις υπόλοιπες 400.000 δόσεις που θα πρέπει να λάβει εγκαίρως.

Η διαφωνία υποδηλώνει τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε εμβόλια της AstraZeneca ενώ περιπλέκει την εκστρατεία εμβολιασμού της Αυστραλίας, η οποία είναι περισσότερο από 80% πίσω από το αρχικό της πρόγραμμα.

"Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε οποιαδήποτε νέα απόφαση για αποκλεισμό των εξαγωγών εμβολίων στην Αυστραλία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι το μπλοκ απέρριψε μόνο ένα από τα 491 αιτήματα εξαγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού από τότε που αυστηροποίησε τους κανόνες διαφάνειας για τις εξαγωγές στα τέλη Ιανουαρίου, αν και πρόσθεσε ότι επτά αιτήματα επανεξετάζονται - και ως εκ τούτου οι εξαγωγές έχουν "παγώσει” μέχρι να ληφθεί απόφαση.

Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει αν η παρτίδα που πρόκειται να εξαχθεί στην Αυστραλία είναι μεταξύ μεταξύ αυτών που επανεξετάζονται. Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πάντως ότι δεν υπάρχει αίτημα για εξαγωγή στην Αυστραλία υπό εξέταση.

Το μόνο απορριφθέν αίτημα από τα σχεδόν 500 που ελήφθησαν μέχρι στιγμή αφορούσε την εξαγωγή 250.000 δόσεων εμβολίων στην Αυστραλία τον Μάρτιο. Όμως, από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 24 Μαρτίου, η ΕΕ έχει εξάγει 1 εκατομμύριο δόσεις στην Αυστραλία, ανέφερε η Κομισιόν σε δελτίο Τύπου.