Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνεται προς το ελληνικό σκάφος, με το δεύτερο να κλυδωνίζεται από τα απόνερα των Τούρκων.
«Ναυμαχία» σε ελληνικά χωρικά ύδατα Είναι άλλη μία προκλητική ενέργεια με φόντο τις επαφές Ελλάδας – Λιβύης από την μία, και τις αυστηρές συστάσεις Δένδια στον Τούρκο πρέσβη να σταματήσουν οι προκλήσεις, από την άλλη.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις

Στην Αθήνα η εκτίμηση είναι πως ο Ερντογάν, βυθιζόμενος στην οικονομική κρίση, με κάθε τρόπο επιζητεί την ένταση και το θερμό επεισόδιο. Και μάλιστα την ημέρα που ο αρχηγός του Λιμενικού κάνει περιοδεία σε Λέσβο και Χίο. Το μπαράζ προκλήσεων από τουρκικά σκάφη έγινε βορειοανατολικά της Λέσβιου τις πρωινές ώρες. Σε ένα περιστατικό τουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού.

Παράλληλα, ένα άλλο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή εξελισσόταν, με Τούρκους να συνοδεύουν φουσκωτό με μετανάστες. H προσπάθεια αυτή να μεταφερθούν μετανάστες στην Ελλάδα δεν ήταν η μοναδική, αφού στην ίδια θαλάσσια περιοχή ήταν νωρίτερα και άλλο φουσκωτό το οποίο οι Τούρκοι έσπρωχναν προς την Ελλάδα. Η σθεναρή στάση του ελληνικού σκάφους απέτρεψε και αυτή την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μήνυμα στην Τουρκία: Η Ελλάδα δε θα κάνει βήμα πίσω από τα δικαιώματά της

Την ιδία ώρα η χώρα μας στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία πως δε θα κάνει βήμα πίσω από τα δικαιώματά της. «Η απειλή του casus belli στην περίπτωση επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Αιγαίο, δεν είναι σοβαρή. Η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσεται να ασκήσει το νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμά της όποτε επιθυμεί και όποτε κρίνει ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή», ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση που έκανε το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον, σημείωσε και την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων που αναγνωρίζουν ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών με την ηπειρωτική χώρα.

Δείτε το σχετικό βίντεο: