Σε συνθήκες εθνικού, καθολικού lockdown θα γιορτάσουν το καθολικό Πάσχα, την ερχόμενη Κυριακή, οι Γάλλοι. Η απογείωση των κρουσμάτων και η ασφυκτική πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία οδήγησε τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει μέτρα που θα κρατήσουν έναν ολόκληρο μήνα, για να δεχτεί τα πυρά του Ζαν Λυκ Μελανσόν.
Στην άδεια από πιστούς και υπό επισκευή Παναγία των Παρισίων τελέστηκε η λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης.

Σκληραίνουν τα μέτρα εν όψει του Πάσχα στη Γαλλία

Ο αρχιεπίσκοπος Μισέλ Οπετί έβγαλε τη μάσκα του μόνο κατά τη διάρκεια της προσευχής. Την ξαναφόρεσε πριν ξεκινήσει η τελετή του Νιπτήρος. Οι Γάλλοι κάνουν τα ψώνια τους ενόψει του Πάσχα που θα γιορτάσουν αυτή την Κυριακή σε καθεστώς lockdown. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ σε ολόκληρη τη Γαλλία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και θα διαρκέσουν ένα μήνα.

Κλείνουν παιδικοί σταθμοί, σχολεία και εμπορικά καταστήματα εκτός από εκείνα με είδη πρώτης ανάγκης. Παραμένει η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας ενώ οι μετακινήσεις επιτρέπονται σε απόσταση μέχρι 10 χιλιόμετρα από το σπίτι. Με τους νοσηλευόμενους στις εντατικές να ξεπερνούν τις 5.000, τα νέα κρούσματα να φτάνουν τις 60.000 ημερησίως και τους θανάτους να πλησιάζουν τις 100.000 από την αρχή της πανδημίας, οι γαλλικές αρχές αναγκάστηκαν να πάρουν τα μέτρα που απέφευγαν επί μήνες.

Με τη γαλλική κυβέρνηση να έχει θέσει τον εμβολιασμό ως απόλυτη προτεραιότητα, σε εμβολιαστικό κέντρο μετατρέπεται το γήπεδο Stade de France στο Παρίσι, το μεγαλύτερο της χώρας.

Δείτε το σχετικό βίντεο: