Στην Γενεύη είναι στραμμένη αύριο η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης καθώς στις 5 το απόγευμα αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμα, σχετικά με την έρευνα του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κίνα με αποκλειστικό στόχο τον εντοπισμό της προέλευσης του κοροναιού.

Κορυφώνεται η αγωνία

Όπως τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας Δρ. Τένδρος στο πόρισμα που έχει ήδη σταλεί σε όλα τα κράτη-μέλη του Π.Ο.Υ προς επεξεργασία και σχολιασμό, βρίσκονται στο τραπέζι προς συζήτηση όλα τα ενδεχόμενα προέλευσης. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της αποστολής και ειδικό επιστήμονα στις ζωονόσους Πίτερ Μπεν Εμπαρεκ στο πόρισμα, όπως είχε ήδη αναφερθεί στην κοινή συνέντευξη Π.Ο.Υ και Κινέζων επιστημόνων τον Φεβρουάριο, θα αναφέρεται ως πιθανότερο σενάριο ο ιός να έχει μεταδοθεί όχι απευθείας από τις νυχτερίδες αλλά από ενδιάμεσο ξενιστή δηλαδή από ένα δεύτερο ζώο που έχει παρεμβληθεί, για να περάσει από τα ζώα στον άνθρωπο. Ιδιαίτερη μνεία εκτιμάται ότι θα γίνει για αυτό τον λόγο ακόμη και σε κατοικίδια ζώα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μεταφορείς και δεξαμενές ιών.

Παράλληλα στο πόρισμα θα εξετάζεται η πιθανότητα ο ιός να μεταφέρθηκε μέσω της εμπορίας κρεάτων αγρίων ζώων που τοποθετήθηκαν σε ψυγεία αλλά και μέσω κατεψυγμένων προϊόντων κρεάτων από γειτονικές προς την Γουχάν περιοχές και έφθασαν σε μεγάλες αγορές όπως την ψαραγορά της πόλης, αποκλείοντας ωστόσο την πιθανότητα αυτός να έχει μεταφερθεί από εισαγόμενα κατεψυγμένα κρέατα καθώς την συγκεκριμένη χρονική στιγμή τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020 δεν υπήρχαν κρούσματα της πανδημίας σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στο πόρισμα θα αναφέρεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες πως είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να διέφυγε από το βιολογικό ή άλλο ερευνητικό Ινστιτούτο ιών στη Γουχάν, γεγονός όμως που μέχρι στιγμής αμφισβητείται από πολλούς επιστημονικούς κύκλους στον κόσμο. Στο κείμενο του πορίσματος αναμένεται πάντως να συμπεριληφθούν και να ανακοινωθούν και τα επόμενα βήματα αλλά και οι μελέτες που θα απαιτηθούν για τον ακριβή προσδιορισμό της έναρξης πανδημίας και του ξενιστή.

Η κινεζική πλευρά πάντως ήδη πριν την επίσημη δημοσίευση του πορίσματος και θέλοντας να αποφύγει την πολιτικοποίηση του, έχει προχωρήσει από την περασμένη εβδομάδα σε άτυπη ενημέρωση διπλωματών που έχουν έδρα την Γουχάν, θέλοντας να ενδυναμώσει την πολιτική της θέση υποστηρίζοντας πως ο ιός δεν διέφυγε από εργαστήριο έρευνας, ενώ επιμένει στην παραδοχή ότι ο ιός ενδέχεται να έχει εισαχθεί μέσω κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος στην Κίνα.

Σήμερα ο Π.Ο.Υ ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας της Γερμανίας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη ανισότητα εμβολίων είναι αυτοκαταστροφική, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Μάλιστα όπως τονίστηκε το 76% των 576 εκατομμυρίων συνολικά δόσεων εμβολίων βρίσκονται στα χέρια 10 πλούσιων χωρών εντείνοντας προφανέστατα την ανισότητα και καθυστερώντας τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου σε πολλές χώρες του πλανήτη.

πηγή:ert.gr