Στενός σύμμαχος του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι προφυλάκισαν τον πατέρα του κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις στον ίδιο για την αντιπολιτευτική του δραστηριότητα και συγκεκριμένα για διοργάνωση νέων αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.

Τι καταγγέλει ο ίδιος

Ο Ιβάν Ζντάντοφ, επικεφαλής του Ιδρύματος Αγώνα κατά της Διαφθοράς, δήλωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε τον ηλικίας 66 ετών συνταξιούχο πατέρα του στον πόλη Ροστόφ επί του Ντόν που βρίσκεται στη νότιο Ρωσία, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του και τον ανέκρινε κατά την διάρκεια της νύχτας. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σχετίζεται με εμένα και ό,τι κάνω», δήλωσε ο Ζντανόφ που βρίσκεται εκτός της Ρωσίας και είναι μέλος της ομάδας των ακτιβιστών κατά του Κρεμλίνου που προσπαθούν να διοργανώσουν νέες διαμαρτυρίες συμπαράστασης αυτή την άνοιξη, στις οποίες αντιτίθενται οι αρχές.

Η αστυνομία στην πόλη Ροστόφ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το περιστατικό. Ο Ζντάνοφ δήλωσε ότι ο πατέρας του έχει διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν θα μπορέσει να επιζήσει όντας προφυλακισμένος. Οι αρχές έχουν λάβει σκληρά μέτρα έναντι των συμμάχων του Αλεξέι Ναβάλνι, η φυλάκιση του οποίου είχε προκαλέσει πρόσφατα τις έντονες διαμαρτυρίες των υποστηρικτών του.

Οι αρχές κατηγορούν τους συμμάχους του ότι κατά παράβαση του νόμου προτρέπουν τον κόσμο να συμμετάσχει σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες οι οποίες δεν έχουν την έγκριση των αρχών και συνιστούν, όπως ισχυρίζονται, δημόσιο κίνδυνο κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα θεωρούν τον Ναβάλνι μαριονέτα της Δύσης που έχει ως αποστολή να αποσταθεροποιήσει την Ρωσία πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.

Πολλοί από τους στενούς συμμάχους του Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένων της εκπροσώπου του και του αδελφού του, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Ο πατέρας του Ιβάν Ζντάνοφ, εργαζόταν ως υπάλληλος σε ένα χωριό στη περιοχή Νενέτσκι της Ρωσίας, αλλά αποσύρθηκε από το περασμένο καλοκαίρι, όταν συνταξιοδοτήθηκε ανέφερε ο Ζντάνοφ σε ανάρτηση του στο Facebook.

Σύμφωνα με την εκδοχή των ανακριτικών αρχών, ο πατέρας του Ζντάνοφ, ως μέλος της οικιστικής επιτροπής συνέστησε στον πρόεδρο του χωριού να δοθεί σε μια γυναίκα ένα διαμέρισμα στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής επιδότησης, ωστόσο αργότερα αποδείχθηκε ότι η εν λόγω γυναίκα είχε λάβει ήδη στεγαστικό επίδομα. Η σύμβαση για την παραχώρηση του διαμερίσματος ακυρώθηκε και το διαμέρισμα επεστράφη με δικαστική απόφαση στο αρμόδια διοίκηση.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ διευκρίνισε στην εφημερίδα Novaya Gazeta, ότι ο πατέρας του δεν γνώριζε, ότι ή γυναίκα είχε λάβει την επιδότηση. «Τον εξέθεσαν σκόπιμα ή όχι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν το γνωρίζω. Όλα αυτά εξελίχθηκαν τον Ιούλιο του 2019, την περίοδο που είχε φθάσει στο απόγειο της η καμπάνια για τις εκλογές των βουλευτών στην Δούμα της Μόσχας, και δεν θα εκπλαγώ, εάν είχαν επινοήσει τότε κάτι τέτοιο».