Στην Τουρκία θα μεταβούν την Τρίτη 6 Απριλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι των δύο προέδρων στην γείτονα χώρα, το οποίο είχε προαναγγελθεί κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στους τρεις ηγέτες που έλαβε χώρα πριν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανακοίνωσε επισήμως απόψε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μισέλ.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τεθεί η Άγκυρα υπό επιτήρηση, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι «27» εξέφρασαν εμπράκτως τις διαφωνίες τους αναφορικά με την απόφαση του Τούρκου προέδρου να αποσύρει την χώρα του από την διεθνή σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας των γυναικών.

Στην ατζέντα της συνάντησης, αναμένεται να βρεθούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, τον διάλογο με την Ελλάδα, την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και τη λεγόμενη θετική ατζέντα και μια δυνητική μελλοντική συμφωνία για το μεταναστευτικό.