Μια κατ' εξακολούθηση λαθρεπιβάτιδα, η Μέριλιν Χάρτμαν, φυλακίστηκε αφού συνελήφθη για ακόμη μια φορά στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο. Πρόκειται για μία 69χρονη γυναίκα, η οποία είναι γνωστή για την ικανότητά της να επιβιβάζεται σε αεροπλάνα χωρίς εισιτήριο και να αποφεύγει τους ελέγχους της ασφάλειας του αεροδρομίου. Ήδη στο παρελθόν τής είχε επιβληθεί δικαστική ποινή, η οποία της απαγόρευσε έστω και να πλησιάσει σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Μέριλιν πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, η οποία ενεργοποιείται από κάτι το οποίο η ίδια δεν μπορεί να ελέγξει, προκαλώντας αυτήν την καταναγκαστική συμπεριφορά. Παρά την ποινή της, την προηγούμενη Τρίτη, η ηλεκτρονική οθόνη παρακολούθησης της Χάρτμαν ενεργοποιήθηκε, όταν εκείνη έφυγε από την εγκατάσταση όπου φιλοξενούνταν, καθώς είναι άστεγη. Άρχισαν να την παρακολουθούν και μία ώρα αργότερα ίδια συνελήφθη να πλησιάζει το αεροδρόμιο του Σικάγο με τρένο.

Η δράση της Χάρτμαν μετρά σχεδόν μία εικοσαετία. Οι επιτυχημένες, αλλά και αποτυχημένες απόπειρες της να επιβιβαστεί σε αεροπλάνα σε όλη τη χώρα αριθμούνται 22 συνολικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Chicago Tribune», το 2014 συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες μετά από άλλη μία κρυφή της πτήση από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Ακόμα, αναφέρει ότι είναι πολλές οι φορές που αφέθηκε με απλή προειδοποίηση. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι δύο φορές που έγινε αντιληπτή στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Phoenix Sky Harbor.

Αργότερα, το 2018, κατάφερε να περάσει από τους ελέγχους της ασφάλειας του αεροδρομίου O’Hare και να επιβιβαστεί σε πτήση για το Λονδίνο, παρόλο που δεν κατείχε διαβατήριο, ούτε εισιτήριο. Σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα στο CBS2 Chicago, η Χάρτμαν είπε ότι είχε επιβιβαστεί σε αεροπλάνα χωρίς εισιτήριο τουλάχιστον 30 φορές: «Την πρώτη φορά που μπόρεσα να περάσω, πέταξα στην Κοπεγχάγη. Τη δεύτερη φορά πέταξα στο Παρίσι».

Η τακτική της, όπως εξηγεί, δεν ήταν καθόλου περίπλοκη. Είτε απλά κρυβόταν πίσω από άλλους επιβάτες και έμπαινε μαζί με κάποιον άλλο ή με κάποιο ταξιδιωτικό group είτε έβρισκε ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν πέσει ή ξεχαστεί από κάποιον στο αεροδρόμιο και επιβιβαζόταν με αυτά. Όπως αναφέρει, συχνά κρυβόταν στην τουαλέτα του αεροπλάνου μέχρι την απογείωση και έπειτα έβρισκε κάποια κενή θέση. Οι αεροσυνοδοί ποτέ δεν είχαν προχωρήσει σε κάποιον παραπάνω έλεγχο, καθώς όπως λένε ήταν πάντα ευγενική, συνεργάσιμη και, φυσικά, υπεράνω υποψίας.

Στο ρεπορτάζ του CBS2 Chicago, περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς κατάφερε να αποφύγει επανειλημμένα την προσοχή των πρακτόρων της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), στους ελέγχους ασφαλείας του αεροδρομίου, λέγοντας: «Περνούσα από αυτούς… ακολουθώντας κάποιον, ο οποίος θα κρατούσε -για παράδειγμα- μια μπλε τσάντα. Αυτό έκανα. Έμπαινα στη γραμμή και με άφηναν να περάσω πιστεύοντας ότι είμαι με τον άντρα με την μπλε τσάντα», ενώ προσθέτει: «Ένα πράγμα πρέπει να σας πω: Ποτέ δεν προσπάθησα να επιβιβαστώ σε ένα αεροπλάνο μόνη μου. Πάντα με άφηναν (με άλλους)».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time