Το «πράσινο φως» για να ξαναρχίσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca έδωσε η ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και δεν προκαλεί θρομβώσεις, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώνουν ότι συνεχίζουν τους εμβολιασμούς.

Ο EMA ανακοίνωσε χθες πως «η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα: πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό».

Περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, είχαν αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ, αρκετές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίζουν να ξαναρχίσουν τους εμβολιασμούς, προσπαθώντας να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο.

Συγκεκριμένα, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ιταλία και Κύπρος ανακοίνωσαν ότι η διαδικασία των εμβολιασμών με τα εμβόλια της AstraZeneca θα πραγματοποιούνται κανονικά.

Στη Γερμανία, οι εμβολιασμοί ξεκινούν και πάλι από σήμερα, Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.
Ο κ. Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να αφήναμε τους γιατρούς να συνεχίσουν χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση», από τη στιγμή που οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις.
Ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους εμβολιασμούς, δήλωσε, παραδεχόμενος ότι επρόκειτο για δύσκολη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καλή» την απόφαση του ΕΜΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «κοινός στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» είναι να ξεκινήσουν σήμερα οι εμβολιασμοί και στα 16 κρατίδια της χώρας.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ πρόκειται να εμβολιαστεί σήμερα με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν πως θα ξαναρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Νταρίας, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα επαναληφθούν από την επόμενη Τετάρτη, εξηγώντας μέχρι τότε ότι οι αρχές θα αποφασίσουν ποιες ομάδες του πληθυσμού θα λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Η Πορτογαλία από την πλευρά της αίρει επίσης την προσωρινή αναστολή χρήσης του εμβολίου και θα ξαναρχίσει να το χρησιμοποιεί από τη Δευτέρα.
Στην Ολλανδία, ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

Η Βουλγαρία ξαναρχίζει από σήμερα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο επικεφαλής της βουλγαρικής αρχής φαρμάκων, Μπόγκνταν Κίριλοφ, δήλωσε πως μια έρευνα για τον θάνατο μιας Βουλγάρας γυναίκας, που πέθανε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν εξακρίβωσε απευθείας σύνδεση του θανάτου με τον εμβολιασμό.

Η Λετονία και η Λιθουανία θα ξαναρχίσουν επίσης από σήμερα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε γνωστό ότι, από σήμερα, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα ξαναρχίσει κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca.

Κανονικά θα γίνονται από σήμερα τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στην Κύπρο, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου.

Περιμένει η Σουηδία, σήμερα αποφασίζει η Ιρλανδία

Από την πλευρά της, η Σουηδία ανακοίνωσε πως θα χρειαστεί «μερικές ημέρες» για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19.
«Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία», είπε ο επικεφαλής της, ο Γιόχαν Κάρλσον.
«Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή της για το αν θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί, είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής αρχίατρος της χώρας, Ρόναν Γκλιν.