Το Μεξικό θα παραλάβει εμβόλια κατά της Covid-19 από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Έμπραρντ.

Αύριο οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

O Έμπραρντ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη μάρκα των εμβολίων ούτε την ποσότητα ούτε την προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης. «Υπάρχει μια συμφωνία για εμβόλια με τις ΗΠΑ, η οποία ακολούθησε τη συνομιλία μεταξύ των προέδρων (Άντρες Μανουέλ) Λόπες Ομπραδόρ και (Τζο) Μπάιντεν», έγραψε ο Έμπραρντ στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Μεξικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως θα αποκαλύψει αύριο τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, «καθώς εργαζόμαστε ακόμη πάνω σε αυτή».

Οι Μπάιντεν και Λόπες Ομπραδόρ συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης στις αρχές Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, αναφέρθηκαν σε σημαντικά θέματα της διμερούς ατζέντας, όπως η μετανάστευση, αλλά και η πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19. Έως σήμερα, το Μεξικό έχει λάβει μονάχα 870.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Ινδίας, παρά το γεγονός ότι η μεξικανική κυβέρνηση υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με την AstraZeneca τον Δεκέμβριο για την αγορά 77,4 εκατομμυρίων δόσεων.

Η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει λάβει μέχρι σήμερα 7,16 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από διάφορες μάρκες, εκ των οποίων έχει ήδη χορηγήσει 4,73 εκατομμύρια δόσεις.