Του Μ. Τασιόπουλου, εφημερίδα Παραπολιτικά 

Μυστική συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων, παρουσία των Αμερικανών, των εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Ζάππειο, την Τρίτη 29 Απριλίου. Η συνάντηση έγινε κάτω από συνθήκες πλήρους μυστικότητας, αφού ακόμη και οι υπεύθυνοι του Ζαππείου, όπου ως γνωστόν πραγματοποιούνται όλες οι εργασίες και οι συναντήσεις της ευρωπαϊκής προεδρίας, μέχρι τρεις ημέρες πριν γνώριζαν μόνο για ένα «No name event», το οποίο ήταν προγραμματισμένο σε συγκεκριμένη αίθουσα, συγκεκριμένη ώρα. Ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είχαν ενημερωθεί έως τότε.

ΠΡΟΣΩΠΑ. Πρωταγωνιστές στην οργάνωση αυτής της άτυπης, αλλά πολύ σημαντικής συνάντησης σε ουδέτερο έδαφος για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ήταν από την αμερικανική πλευρά, που πρότεινε αρχικά τη σχετική πρωτοβουλία, ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα (2004-2007) και υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις, σημερινός αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της «δεξαμενής σκέψης» Rand Corporation, που συνδέεται με άμεσο τρόπο με την αμερικανική κυβέρνηση. Από την ελληνική πλευρά, ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠ.ΕΞ., Π. Μίχαλος, που διατηρεί σχέσεις εμπιστοσύνης παλαιόθεν με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Τσαρλς Ρις και Παναγιώτης Μίχαλος διατηρούν επίσης τακτικές προσωπικές επαφές. Ολα ξεκίνησαν από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για τις ευχές των Χριστουγέννων τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην επικοινωνία αυτή ο Αμερικανός διπλωμάτης, που δεν είναι η πρώτη φορά που χειρίζεται «λεπτές υποθέσεις» της διεθνούς διπλωματίας για λογαριασμό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, γνωστοποίησε στον Ελληνα φίλο του και αξιωματούχο την έρευνα που είχε αναλάβει για λογαριασμό της Ουάσινγκτον η Rand Corporation σχετικά με το κόστος που έχει για το Ισραήλ και για τους Παλαιστινίους η μη επίλυση της διαφοράς μεταξύ τους τόσο σε ανθρώπινες απώλειες όσο και σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Στην ίδια έκθεση συμπεριλαμβάνονται σενάρια επίλυσης του Παλαιστινιακού. Υπό την έννοια αυτή, η έκθεση έχει κριθεί άκρως απόρρητη μέχρι την επίσημη δημοσιοποίησή της. 

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ. Η αμερικανική προσέγγιση ήταν, στη βάση αυτής της έκθεσης, να υπάρξουν άτυπες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπιών του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Αρχής, με την παρουσία εκπροσώπων του State Department, προκειμένου να γίνει συζήτηση επί των πτυχών του ζητήματος και μια πρώτη προσέγγιση σχετικά. Ο στόχος δεν ήταν η επίτευξη κάποιας συμφωνίας, αλλά η κατανόηση του κόστους της συνέχισης της διαμάχης. Η συνάντηση αποφασίσθηκε και οργανώθηκε στην Αθήνα, με ενημέρωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, και του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά. Τελικά, από την αμερικανική πλευρά αποφασίσθηκε να παρακολουθήσει τις συζητήσεις, πέραν φυσικά του κ. Ρις, ο σημερινός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, και στελέχη από την πρεσβεία. 

Ακόμα, συμμετείχαν -και αυτό εκτιμάται ως εξόχως σημαντικό- εκπρόσωποι από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Κομισιόν. Από την ελληνική πλευρά παρευρέθηκαν ο γραμματέας του ΥΠ.ΕΞ., κ. Μίχαλος, ένας εξ απορρήτων σύμβουλός του και ο πρέσβης της αρμόδιας Πολιτικής Διεύθυνσης του ΥΠ.ΕΞ., κ. Πάζιος. Η Αθήνα επελέγη για τέσσερις λόγους: Πρώτον, γιατί η συνάντηση δεν μπορούσε να γίνει ούτε στο Ισραήλ ούτε στην έδρα της παλαιστινιακής Αρχής. Δεύτερον, γιατί η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Τρίτον, γιατί η Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ ιμπεριαλιστική δύναμη. Τέταρτον, στη βάση του κριτηρίου της απόστασης και του κριτηρίου της παρεχόμενης ασφάλειας. 

Οι εργασίες εξελίχθηκαν σε πολύ καλό κλίμα, ενώ η ελληνική πλευρά είχε φροντίσει με απόλυτη μυστικότητα να υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας και να εξυπηρετηθούν σε όλα οι αντιπροσωπίες. Στο τέλος των εργασιών ζητήθηκ

ε από τους συμμετέχοντες να επιστρέψουν το υλικό της έκθεσης που τους είχε γνωστοποιηθεί, προκειμένου να διατηρηθεί ο απόρρητος χαρακτήρας της συνάντησης.

Δείπνο στην... Ακρόπολη

Το βράδυ μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, παρέθεσε δείπνο στις αντιπροσωπίες στο εστιατόριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Παράλληλα, τον αντιπρόεδρο της Rand Corporation, κ. Ρις, συνόδευσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο γραμματέας του ΥΠ.ΕΞ., κ. Μίχαλος, για μια συνάντηση και συζήτηση-ενημέρωση με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Ρις ευχαρίστησε την Αθήνα για την όλη οργάνωση όχι μόνο ως αντιπρόεδρος της Rand Corporation, αλλά και εκ μέρους του επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ακόμα η Ουάσινγκτον, ενώ η ελληνική διπλωματία σε ανώτατο επίπεδο εξέφρασε προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά και στους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας την ετοιμότητά της να συμβάλει στην επίλυση ζητημάτων και διαφορών που κυριαρχούν στη Μέση Ανατολή. Αθήνα και Ουάσινγκτον προέβαλαν τη σημασία των προσωπικών σχέσεων μεταξύ στελεχών της αμερικανικής και της ελληνικής διοίκησης σε ζητήματα που η «εμπιστευτική» και ανεπίσημη διπλωματία μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, τουλάχιστον στη φάση της προετοιμασίας ή της «ώσμωσης» από την επίσημη δημόσια διπλωματία.