Δύο μέρες μετά τη συνέντευξη της Μέγκαν και του Χάρι στην Όπρα και ακόμα η βρετανική κοινωνία είναι σε αναβρασμό.

Ίσως και η προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, που χρειάστηκε δύο ημέρες για να γράψει δέκα γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί αμήχανη.
Στην παρούσα φάση, μόνον τα βρετανικά ταμπλόιντ δείχνουν να ξέρουν να κάνουν,  υπερασπίζονται δηλαδή τυφλά την μοναρχία και να συνεχίζουν τον πόλεμο κατά τον Σάσεξ.
Έχουν ρίξει στην μάχη όλα τα μέσα... Ανώνυμες καταγγελίες κατά της Μέγκαν, την πικρόχολη αδερφή της, τον μεθύστακα πατέρα της και επιλεγμένα στοιχεία από δημοσκοπήσεις - εξπρές. Κόλπα, που, όμως, δεν πουλάνε πια…

Δημοσκόπηση Daily Mail

Ακόμα και στη δημοσκόπηση που βλέπει σήμερα το φως στη Daily Mail, παρά την προσπάθεια της εφημερίδας στους τίτλους να μανιπουλάρει το αποτέλεσμα, οι αριθμοί -αν διαβαστούν προσεκτικά- δείχνουν πως οι Βρετανοί είναι διχασμένοι.

Για παράδειγμα στην ερώτηση: Γιατί Χάρι και Μέγκαν εγκατέλειψαν τη χώρα;
27% πιστεύει ότι ήθελαν τους τίτλους και όχι τις ευθύνες, 20% γιατί δεν τους στήριξε το Παλάτι, 17% γιατί τους έδιωξαν τα μίντια. Στην πραγματικότητα όμως απάντηση 2 και 3 ανήκουν στο ίδιο επιχείρημα…

Είναι σαφές πως όσο περνούν οι μέρες, το θέμα στη Βρετανία, ξεφεύγει πια από το στενό πλαίσιο του κουτσομπολιού και της ίντριγκας μέσα στη Βασιλική Οικογένεια και αποκτά ευρύτερες πολιτικές ακόμα και διεθνείς διαστάσεις. Κάθε μέρα πληθαίνουν οι φωνές πετυχημένων μαύρων Βρετανών πολιτών που διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες και πώς οι ίδιοι βιώνουν τον ρατσισμό στην καθημερινότητά τους στη Βρετανία, ταυτίζοντας τις φωνές τους με αυτήν της Μέγκαν.

Τηλεόραση και ραδιόφωνο έχουν ασφυκτικά γεμίσει με καλεσμένους που έχουν όλοι να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην εικόνα της βαθιά συντηρητικής και ρατσιστικής Βρετανίας. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τις πολιτικές ανακοινώσεις Εργατικών πολιτικών, της Χίλαρι Κλίντον, του Λευκού Οίκου. Και όλο και περισσότεροι αρθρογράφοι, παρουσιαστές, σελέμπριτις στη Βρετανία παίρνουν αποστάσεις από τα χολερικά ταμπλόιντ και ένα «τους αδικήσαμε» αιωρείται στον αέρα.