Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα διατάξει σήμερα μια επανεξέταση των αλλαγών που επέφερε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση στους κανόνες για το πώς τα κολέγια μπορούν να χειρίζονται καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση και θα συστήσει επίσημα ένα Συμβούλιο Πολιτικής των Φύλων στον Λευκό Οίκο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εκτελεστικό διάταγμα, που θα υπογράψει ο Μπάιντεν αργότερα σήμερα, θα δίνει οδηγίες στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να επανεξετάσει όλους τους υφιστάμενους κανονισμούς, διαταγές, οδηγίες και "πολιτικές ώστε να συνάδουν με την πολιτική της κυβέρνησης να εγγυηθεί μια εκπαίδευση ελεύθερη από σεξουαλική βία", σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος χθες βράδυ.

Το 2017 η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε οδηγίες της εποχής Ομπάμα που εξηγούσαν με λεπτομέρειες μέτρα που μπορούσαν να πάρουν οι σχολές προκειμένου να αποτρέψουν σεξουαλικές επιθέσεις στους χώρους τους. Η υπουργός Παιδείας του Τραμπ Μπέτσι Ντεβός είχε πει πως οι οδηγίες Ομπάμα είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να καταγγέλλονται ψευδώς και οι κατηγορούμενοι να τυγχάνουν άδικης μεταχείρισης.

Τον Μάιο του 2020, η Ντεβός ανακοίνωσε τους τελικούς κανόνες για το πώς τα κολέγια μπορούν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά στους χώρους τους. Είπε πως οι κανόνες απαιτούν από "τις σχολές να ενεργούν με ουσιαστικούς τρόπους προκειμένου να υποστηρίξουν επιζώντες σεξουαλικής ανάρμοστης συμπεριφοράς, χωρίς να θυσιάζουν σημαντικούς ασφαλιστικούς μηχανισμούς για να διασφαλίσουν μια δίκαιη και διαφανή διαδικασία".

Το διάταγμα του Μπάιντεν δίνει οδηγίες για μια αναθεώρηση του κανονισμού του 2020 "προκειμένου να καθοριστεί αν η ρύθμιση και η δράση της υπηρεσίας συνάδει με τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις", αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο.

Με ένα δεύτερο εκτελεστικό διάταγμα θα ιδρυθεί επίσης ένα Συμβούλιο για την Ισότητα των Φύλων στον Λευκό Οίκο, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Το συμβούλιο εντάσσεται στο πλαίσιο "μιας επικέντρωσης σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης στην ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο", σύμφωνα με το δελτίο του Λευκού Οίκου.
Η Τζένιφερ Κλάιν, επικεφαλής στρατηγικής και πολιτικής στην ακτιβιστική οργάνωση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης Time's Up, συμπροεδρεύει του συμβουλίου με την Τζουλίσα Ρεϊνόσο, δικηγόρο που υπηρέτησε ως διπλωμάτης και αναπληρώτρια υφυπουργός στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Ως υποψήφιος πρόεδρος, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να μειώσει τη μισθολογική διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, να επενδύσει σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες και να αγωνιστεί κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας. Η αντιπρόεδρός του, η Κάμαλα Χάρις, είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει τον θώκο.

Το συμβούλιο θα εργαστεί από κοινού με άλλα τμήματα της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει "εμπόδια στη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, για τη μείωση των μισθολογικών διαφορών και των διαφορών στον πλούτο, και για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες για παροχή φροντίδας των αμερικανικών οικογενειών και να υποστηρίξει τους εργαζόμενους φροντίδας", ανέφερε το δελτίο.

Μέχρι και τον Ιανουάριο φέτος, σε γυναίκες αντιστοιχούσαν λίγο πάνω από το 50% των 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, αν και τυπικά αποτελούν κάτι λιγότερο από το 50% του εργατικού δυναμικού.

Ο Μπάιντεν θα δώσει οδηγίες στο συμβούλιο προκειμένου να υποβάλει "μια στρατηγική σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης που θα θέτει επί τάπητος το φύλο στις πολιτικές, στα προγράμματα και στους προϋπολογισμούς" και μια ετήσια έκθεση προόδου, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.