Μυστική βάση δεδομένων του εργαστηρίου της Γιουχάν (WIV), που κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό πλέον η Κίνα, ίσως κρύβει την αλήθεια για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Συντάκτης της 25σέλιδης μελέτης είναι η Drastic, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και ερευνητών δεδομένων που προσπαθούν να καλύψουν τα κενά της επίσημης έρευνας και να ανακαλύψουν την προέλευση του COVID-19. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός τους και αναλυτής δεδομένων Ζιλ Ντεμανέφ στη «The Sun Online», είναι σίγουρο ότι γίνεται σκόπιμη απόπειρα συγκάλυψης σημαντικών δεδομένων από την Κίνα με διεθνή κάλυψη. Στην έρευνά της η ομάδα ανακάλυψε ότι πλην των δεδομένων που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης –και δεν είναι διαθέσιμα εκτός του WIV– υπάρχουν τουλάχιστον 15 βάσεις δεδομένων ιών που διαχειρίζεται το εργαστήριο και έχουν βγει, μυστηριωδώς, εκτός διαδικτύου.

Η ομάδα εντόπισε τις βάσεις των δεδομένων μέσω ανάλυσης των προσωρινά αποθηκευμένων και ακόμη διαθέσιμων στοιχείων. Διαχειρίστρια των δεδομένων είναι η Δρ Σιν Τσενγλί, γνωστή ως η «Bat Woman» της Κίνας, επικεφαλής στην έρευνα κατά του κορωνοϊού στο WIV, ενώ η κύρια βάση δεδομένων ονομάζεται «batvirus.whiov.ac.cn». Οι βάσεις φέρεται να περιέχουν 22.000 δείγματα και ακολουθίες ιών, 15.000 εξ αυτών από νυχτερίδες, ενώ κάλυπτε 1.400 γνωστούς ιούς νυχτερίδων. Ωστόσο, ένα τμήμα αυτής της βάσης δεδομένων ήταν κλειδωμένο σε οποιονδήποτε εκτός WIV –ακόμη και σε άλλους Κινέζους επιστήμονες– και η πρόσβαση δινόταν μόνο με έλεγχο και επαλήθευση ταυτότητας.

Το ακριβές περιεχόμενο της κλειδωμένης βάσης δεδομένων είναι άγνωστο, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει δείγματα ιών που δεν είχαν ακόμη αλληλουχία ή δεν ήταν έτοιμοι για δημοσίευση και δεδομένα από ιστότοπους που το WIV ήθελε να κρατήσει μυστικά από τον ανταγωνισμό. Η έκθεση της Drastic εκτιμά ότι περιέχει τουλάχιστον 100 αδημοσίευτες ακολουθίες κορωνοϊών νυχτερίδων και δείγματα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της εργασιακής σχέσης του WIV με την EcoHealth Alliance του ερευνητή του ΠΟΥ, Πίτερ Ντάζακ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ με 3,6 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως είπε ο Ντεμανέφ, «Το WIV ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να καταργήσει την πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων εν συνόλω, για λόγους ασφαλείας, επειδή είχαν γίνει στόχος χάκερ. Αυτή η δικαιολογία είναι απλώς γελοία: η Κίνα έχει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία να προστατεύσει τα δεδομένα και την πρόσβαση σε αυτά». Η βάση δεδομένων «batvirus.whiov.ac.cn» βγήκε εκτός σύνδεσης για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2019 και έκτοτε δεν ήταν προσβάσιμη σε οποιονδήποτε εκτός WIV. Τελευταία φορά που ενημερώθηκε ήταν στις 30 Δεκεμβρίου – την ημέρα που οι Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αναγνώρισαν το νέο ιό. Η Drastic είναι σίγουρη για την προσπάθεια συγκάλυψης και αφήνει αιχμές κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ερευνητές του οποίου απέρριψαν μεν τη διαρροή από το εργαστήριο, αλλά για τη διαφάνεια στις βάσεις δεδομένων του εργαστηρίου δεν έβγαλαν άχνα!