Τεράστιο παγόβουνο, μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη, αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική, από τη δομή πάγου Brunt. Το κομμάτι αποκολλήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, δεκαετίες αφότου οι επιστήμονες εντόπισαν τις ρωγμές του για πρώτη φορά. Η πρώτη ένδειξη ότι επέρχεται ένα γεγονός αποκόλλησης ή «γέννησης», όπως αποκαλούν τη διαδικασία οι επιστήμονες, έγινε το Νοέμβριο του 2020. Το τεράστιο παγόβουνο έχει μήκος 1.270 τετραγωνικών μέτρων και πάχος 150 και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν απειλεί ανθρώπινη ζωή.

Μάλιστα, οι 12 εργαζόμενοι στο σταθμό Halley VI, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τη ζώνη της αποκόλλησης και είχε αντικείμενο έρευνας αυτή τη δομή πάγου, απομακρύνθηκαν αεροπορικώς στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε ενημέρωση της British Antarctic Survey (BAS), ένας ερευνητικός οργανισμός σε πολικές περιοχές που εξερευνά την περιοχή. «Οι ομάδες μας είναι προετοιμασμένες εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο ένα παγόβουνο να αποκολληθεί από την πλατφόρμα πάγου Brunt», ανέφερε η Τζέιν Φράνσις, διευθύντρια του BAS, με τις ομάδες να παρακολουθούν «καθημερινά» την εξέλιξη των ρηγμάτων χάρη σε ένα «αυτοματοποιημένο δίκτυο οργάνων GPS υψηλής ευκρίνειας, περιμετρικά του σταθμού».

Η γέννησή του έρχεται σχεδόν μία δεκαετία αφού οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά τεράστιες ρωγμές στη δομή, στο τμήμα Weddell Sea της Ανταρκτικής. Το BAS, το οποίο λειτουργεί τον ερευνητικό σταθμό από το 2017, δήλωσε ότι η πρώτη ένδειξη ότι ένα επεισόδιο γέννησης ήταν επικείμενο τον Νοέμβριο του 2020, όταν ένα μεγάλο ρήγμα –το λεγόμενο North Rift– χάραξε τον πάγο. Τον Ιανουάριο, το ρήγμα έσπρωξε βορειοανατολικά τον ογκόπαγο με ταχύτητα έως και 0,6 μίλια την ημέρα και τελικά σχηματίστηκε το παγόβουνο, όταν η ρωγμή διευρύνθηκε το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου και χωρίστηκε από το υπόλοιπο πλωτό ράφι πάγου. Τα πιθανά σενάρια για την κίνησή του τους επόμενους μήνες προβλέπουν δύο επιλογές: Είτε το παγόβουνο να απομακρυνθεί είτε να προσαράξει και να παραμείνει σταθερό σε κοντινή περιοχή, εκτιμά η Φράνσις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time