tο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ χαρακτήρισε ως «αντισυνταγματική και αντιβαίνουσα τις βασικές αρχές των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων», τη χρήση των κινητών τηλεφώνων προκειμένου να ιχνηλατούνται αποτελεσματικότητα οι πιθανοί φορείς και τα κρούσματα κοροναϊού.

Προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου για τερματισμό της «αδιάκριτης» χρήσης

Η συγκεκριμένη τεχνολογία και πρακτική είναι μέθοδος της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ) για τον εντοπισμό παλαιστινίων αγωνιστών εδώ και αρκετό καιρό, αλλά και τρομοκρατών. Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2020, αξιοποιήθηκε με σκοπό την εύρεση των θέσεων των κρουσμάτων μέσω του κινητού τους και την αντιπαραβολή τους με τις θέσεις άλλων κοντινών κινητών, προκειμένουν να διαπιστωθεί με ποιους ανθρώπους υπήρξε άμεση επαφή. Την ίδια στιγμή ομάδες για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είχαν εξαπολύσει «πυρά» κατά της ρύθμισης αυτής και είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ βουλευτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι ανησυχεί ότι η ιχνηλάτηση μέσω των κινητών τηλεφώνων, που επιβλήθηκε ως προσωρινό έκτακτο μέτρο, προοδευτικά έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Έτσι, έδωσε προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου στην κυβέρνηση να τερματίσει την αδιάκριτη χρήση της και να την περιορίσει μόνο στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, που αρνούνται να απαντήσουν σε επιδημιολογικά ερωτηματολόγια. «Ελπίζουμε ότι η απόφαση θα οδηγήσει την κυβέρνηση και την Κνεσέτ να σταματήσουν και να απομακρυνθούν από αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της χρήσης υπερβαλλόντων και αντιδημοκρατικών μέσων στον αγώνα κατά της επιδημίας», ανακοίνωσε η Ενωση Ατομικών Δικαιωμάτων του Ισραήλ, μία από τις οργανώσεις που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ως τον Δεκέμβριο, η παρακολούθηση αφορούσε το 7% των ιχνηλατήσεων στο Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης ήταν βασισμένο στα ερωτηματολόγια του υπουργείου Υγείας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ωστόσο ότι η παρακολούθηση βοήθησε να σωθούν πολλές ζωές. «Θεωρώ ότι είναι έγκλημα κατά της υγείας των ισραηλινών πολιτών», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις στο Twitter μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.