Το τουρκικό σκάφος «Τσεσμέ» αποχώρησε από το Αιγαίο, καθώς πλέει προς την τυορκική πλευρά εκτός της περιοχής της NAVTEX που είχε δεσμεύσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πλέει στον κόλπο της Σμύρνης, μετά από ένα επεισοδιακό τετραήμερο στο κεντρικό Αιγαίο, όπου βγει δήθεν για επιστημονικές έρευνες.



Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό σκάφος είχε φτάσει πριν από τρεις ημέρες μέχρι και στο βόρειο άκρο της NAVTEX σε διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες η Άγκυρα είχε κάνει λόγο για παρενόχληση του «Τσεσμέ» από ελληνικά αεροσκάφη, πληροφορία που ωστόσο διέψευσε το ΓΕΕΘΑ.

Eν αναμονή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα»

Σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη αεροναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία «Mavi Vatan – Γαλάζια πατρίδα», με τους Τούρκους να σχεδιάζουν να βγάλουν στο Αιγαίο σχεδόν το σύνολο του στόλου τους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις θα βγουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, δημιουργώντας πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πάντως, μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης κανένα τουρκικό πλοίο δεν έχει αποπλεύσει από τουρκικό ναύσταθμό προς το Αιγαίο.