Το στενότερο σπίτι του κόσμου βρίσκεται στο Λονδίνο, έχει μόλις 170 εκατοστά πλάτος, είναι διώροφο και για τους λάτρεις των… ιδιαίτερων κατασκευών πωλείται αντί 1,1 εκατομμύριο ευρώ. «Στριμωγμένο» ανάμεσα σε ένα κομμωτήριο και ένα ιατρείο, στη συνοικία Σέπερντς Μπους, είναι τόσο στενό που δεν σου κάνει για... σπίτι από μόνο του. Και η αλήθεια είναι πως δεν ήταν σπίτι. Αρχικά ήταν ένα βικτοριανό κατάστημα πώλησης καπέλων, με αποθήκες για τη φύλαξη των εμπορευμάτων και κατοικίες στους ψηλότερους ορόφους. Αργότερα μετατράπηκε σε κατοικία.

Οι διαστάσεις του διαφέρουν από τη μία γωνιά στην άλλη του σπιτιού. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος έχουν παρόμοια μεγέθη, η κουζίνα ωστόσο, που βρίσκεται στον ημιώροφο, είναι το πιο στενό δωμάτιο, αλλά καταλήγει σε μια τραπεζαρία σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος. Στον πρώτο όροφο, εκτός ενός δωματίου κι ενός γραφείου, βρίσκεται μια βεράντα με θέα στις στέγες και τις καμινάδες του δυτικού Λονδίνου. Στο δεύτερο όροφο ένα μπάνιο και ένα δωμάτιο με ντουζιέρα, στον τρίτο το κεντρικό δωμάτιο, στο οποίο έχει κανείς πρόσβαση από μια πόρτα στο πάτωμα για να κερδίσει χώρο. Στο πίσω μέρος, βρίσκεται ένας κήπος πλάτους 2,5 μέτρων.

Η τιμή του ακινήτου είναι πολύ υψηλότερη από τα 292.000 ευρώ που στοιχίζει κατά μέσο όρο ένα σπίτι στη Βρετανία. Η τιμή αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι το κτίσμα, το οποίο οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ού αιώνα, αποτελεί ένα «μοναδικό κομμάτι της ιστορίας και της μαγείας του Λονδίνου. Είναι ακριβότερο, διότι τα έχει όλα. Από μια περιοχή όπως το Σέπερντς Μπους, μπορείτε να βρίσκεστε στην καρδιά του Λονδίνου σε 10-15 λεπτά», εξηγεί ο μεσίτης Ντέιβιντ Μάγιερς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time