Ενώ στην Ευρώπη άρχισαν να βλέπουν «με καλό μάτι» το ρωσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού και την ευρύτερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ρώσοι κλιμακώνουν παράλληλα τις σχέσεις τους με τις Βρυξέλλες απελαύνοντας 3 Ευρωπαίους διπλωμάτες από τη Μόσχα ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι για να δώσει το εμβόλιο η Ρωσία θα ζητήσει «ανταλλάγματα».

Τα καλά λόγια για τη Ρωσία που ο Μπορέλ παίρνει πίσω 

Τη στιγμή που ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, βρισκόταν στη Μόσχα και χαρακτήριζε το ρωσικό εμβόλιο «καλό πράγμα για την ανθρωπότητα», η Ρωσία απέλασε τρεις ευρωπαίους διπλωμάτες από Γερμανία, Σουηδία και Πολωνία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτό έγινε διότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο Πούτιν προσπάθησε να τον δηλητηριάσει. Μάλιστα, η φυλάκισή του ξεσήκωσε ευρύ κύμα αντιδράσεων στη Ρωσία αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Μετά τις καθυστερήσεις εκ μέρους της AstraZeneca, οι Βρυξέλλες και ιδιαίτερα η Γερμανία βλέπουν πλέον θετικά την προοπτική του ρωσικού εμβολίου. Απ'όσο φαίνεται όμως οι Ρώσοι αποτελούν «σκληρό αντίπαλο» με πολλούς στις Βρυξέλλες να προεξοφλούν ότι η Ρωσία θα ζητήσει «δωράκια», με χαρακτηριστικό να μην επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την υπόθεση Ναβάλνι. Υπάρχουν πολλά κράτη ειδικά στην ανατολική Ευρώπη που δεν βλέπουν με καλό μάτι το άνοιγμα των Βρυξελλών στη Μόσχα.

Απαίτηση ΠΟΥ για διεθνή συνεργασία 

Υπενθυμίζοντας ότι πολλές εταιρείες έχουν λάβει σημαντική δημόσια χρηματοδότηση, ο ΠΟΥ τις προέτρεψε να επιτρέψουν σε άλλους παραγωγούς να παρασκευάσουν το εμβόλιο τους με χρήση της πλατφόρμας που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για το ΕΗΤΖ και την ηπατίτιδα C.

Η ανταλλαγή γνώσεων και δεδομένων θα μπορούσε να επιτρέψει την άμεση χρήση της ανεκμετάλλευτης παραγωγικής ικανότητας και να βοηθήσει στην δημιουργία νέων μονάδων, ειδικά στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, είπε ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Γκεμπρεγέσους. Κάλεσε επίσης όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες να εντείνουν την συνεργασία τους για αύξηση της παραγωγής εμβολίων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Sanofi που διέθεσε την παραγωγική της υποδομή για να υποστηρίξει την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ