Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, υπεραμύνθηκε σήμερα της προσφυγής της χώρας του στο πρόγραμμα Covax του ΟΗΕ, που στοχεύει να βοηθήσει φτωχές χώρες στο να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους κατά του κοροναϊού, την ώρα που είναι το μόνο μέλος της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) που το κάνει.

Προσφύγαμε στο πρόγραμμα για να έχουν όλοι οι Καναδοί επάρκεια στα εμβόλια

«Όταν οι πλούσιες χώρες επενδύουν στο Covax, το ήμισυ αυτής της χρηματοδότησης χρησιμεύει στο να πάρουν δόσεις οι ίδιες», δήλωσε ο Τριντό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ όπως η Oxfam. «Με άλλα λόγια, η συνεισφορά μας προορίζεται πάντα στο να επιτρέψουμε στους Καναδούς να έχουν πρόσβαση σε δόσεις του εμβολίου όπως και να στηρίξουμε τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα», επισήμανε ο Καναδός πρωθυπουργός, που δέχεται πιέσεις λόγω των καθυστερήσεων παράδοσης των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και Moderna, που εισάγονται από την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα Covax, που στοχεύει στο να διασφαλίσει την ισότιμη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19, δημοσίευσε την Τετάρτη τον κατάλογο των πρώτων δικαιούχων και την ποσότητα των εμβολίων που θα πάρουν έως τον Ιούνιο.Περίπου 145 χώρες και εδάφη αναμένεται να παραλάβουν δόσεις για να καλύψουν το 3,3% του συνολικού πληθυσμού τους.

Οι χώρες που θα πάρουν τον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων αυτό το εξάμηνο είναι κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες ή αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία, το Πακιστάν, η Νιγηρία, αλλά και ένας μικρός αριθμός πλούσιων χωρών, όπως η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Ο Καναδάς αναμένεται να παραλάβει 1,9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έως τα τέλη Ιουνίου. Αυτές οι δόσεις προστίθεται στις 20 εκατομμύρια δόσεις που ο Καναδάς έχει παραγγείλει απευθείας στην εταιρεία.

«Ο Καναδάς δεσμεύεται πως ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα μείνει μόνος στο θέμα των εμβολιασμών», διαβεβαίωσε ο Τριντό, ο οποίος επαναλαμβάνει σε κάθε συνέντευξη τύπου ότι ο Καναδάς είναι μία από τις χώρες που έχουν προπαραγγείλει τα περισσότερα εμβόλια σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Η Οτάβα έχει παραγγείλει πάνω από 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από επτά φαρμακευτικές εταιρείες, ένας αριθμός παραπάνω από επαρκής για τον εμβολιασμό των 38 εκατομμυρίων Καναδών.