Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν σήμερα ανησυχία διότι λαμβάνουν αναφορές κατά τις οποίες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε αναγκαστικές επαναπροωθήσεις (pushbacks) προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορά τους.

«Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) λαμβάνει συνεχή ροή αναφορών για ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη που περιορίζουν την πρόσβαση στο άσυλο, επαναπροωθούν αναγκαστικά ανθρώπους αφού έχουν φθάσει στο έδαφός τους ή στα χωρικά τους ύδατα, κάνουν χρήση βίας εναντίον τους στα σύνορα», επισήμανε η Τζίλιαν Τριγκς, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής αρμόδια για θέματα προστασίας.

Φαίνεται πως πρόκειται για συστηματική πρακτική, πρόσθεσε η ίδια. Οι άνθρωποι που φθάνουν μέσω θαλάσσης απωθούνται πίσω τα ανοιχτά, ενώ όσοι φθάνουν στις ακτές αναγκάζονται να επιβιβαστούν ξανά στα πλεούμενα και να φύγουν.

Η κυρία Τριγκς δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κάποια χώρα.

Ωστόσο σύμφωνα με την UNHCR, πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν χωρίς κανένας να εξετάσει αν χρειάζονται προστασία.

Η Αρμοστεία υπενθυμίζει ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται χωριστά, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων αλλά και η νομοθεσία της ΕΕ.

Ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων στην ΕΕ μειώνεται σημαντικά εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την UNHCR. Πέρυσι καταγράφηκαν 95.000, αριθμός μειωμένος κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και κατά 33% σε σχέση με το 2018.

«Με τόσο λίγες αφίξεις στην Ευρώπη, η κατάσταση θα όφειλε να είναι διαχειρίσιμη», έκρινε η κυρία Τριγκς.

Ορισμένες χώρες σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος του βάρους της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σημείωσε η UNHCR, καλώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν αλληλεγγύη.