Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συναντήθηκε την Τρίτη με τον αν.πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Στο επίκεντρο και η ενταξιακή πορεία της Β.Μακεδονίας

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε για μία ακόμη φορά την ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είχε μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντιμιτρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών Οσμάνι σχετικά με την εξεύρεση λύσης για τον αποκλεισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» σημειώνει η ΕΥΕΔ.

Ο Μπορέλ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντιμιτρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών Οσμάνι συζήτησαν ακόμη την προνομιακή σχέση μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων αναφορικά με την την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε εμβόλια.

Η ΕΕ διέθεσε 70 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 8 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν για τη Βόρεια Μακεδονία, αναφορικά με την κάλυψη του κόστους ορισμένων δόσεων και την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού για εμβολιασμό, καταλήγει η ανακοίνωση.