Η προθυμία εμβολιασμού κατά του κοροναϊού στην Αυστρία συνεχίζει να αυξάνεται και αυτή η "αλλαγή πρόθεσης" διαπιστώνεται μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η βρετανική μετάλλαξη του ιού προκαλεί "μεγάλη ανησυχία" για επιδείνωση της κατάστασης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όπως δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.


162.000 οι εμβολιασμοί μέχρι στιγμής στη χώρα


Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας de facto αγώνας μεταξύ της εξάπλωσης της μετάλλαξης και των εμβολιασμών, σημείωσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι η "πιο ευάλωτη ομάδα" πρέπει να έχει εμβολιαστεί το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 162.000 εμβολιασμοί (σε συνολικό πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους), ορισμένοι οίκοι ευγηρίας προετοιμάζουν ήδη τρίτα ραντεβού εμβολιασμού.


Οι δυσχέρειες παράδοσης εμβολίων, όπως τα τρέχοντα προβλήματα με την Biontech και την Pfizer, είναι "αρκετά διαχειρίσιμες", το μεγάλο ερωτηματικό είναι η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Τη σχετική απόφαση, ο Ρούντολφ 'Ανσομπερ αναμένει για τις 29 Ιανουαρίου, ωστόσο, όπως παρατήρησε, η κύρια προτεραιότητα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προμηθειών είναι οι Biontech και Pfizer, για τις οποίες υπάρχουν προκρατήσεις για 11,1 εκατομμύρια δόσεις στην Αυστρία, ενώ 5,9 εκατομμύρια δόσεις είναι από την AstraZeneca.


Κατά το δεύτερο τρίμηνο, ο αριθμός των δόσεων που θα παραδίδονται στην Αυστρία θα "αυξηθεί δραματικά", γι' αυτό περιμένει "επαγγελματική προετοιμασία" από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και ταυτόχρονα είναι πεπεισμένος ότι οι εμβολιασμοί "θα λειτουργήσουν καλά", επισήμανε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από επιπλοκές κορονοϊού στην Αυστρία έχει φθάσει τους 7.330, σε 2.088 ανήλθαν οι νέες μολύνσεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με κοροναϊό 1.914 άνθρωποι, από τους οποίους οι 331 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.


Όπως αναφερόταν το απόγευμα από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, η επίπτωση επτά ημερών, δηλαδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον κοροναϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι 119, παρουσιάζοντας ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.