Η Ιρλανδία υπολογίζει ότι θα έχει εμβολιάσει όλους τους πολίτες της εναντίον του νέου κορονοϊού έως τον Σεπτέμβριο αν τα αποθέματα εμβολίων το επιτρέψουν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Στίβεν Ντόνελι.


Προσωρινό και ενδεικτικό το χρονοδιάγραμμα


"Εγκαθιδρύουμε το (εμβολιαστικό) πρόγραμμά μας στη βάση ενός αποθέματος εμβολίων που θα επέτρεπε σε κάθε πολίτη να έχει εμβολιαστεί έως τον Σεπτέμβριο", δήλωσε ο υπουργός στην κάτω βουλή.


"Πρόκειται για ένα προσωρινό και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα", βάσει "υποθέσεων" που εξαρτώνται από μελλοντικές παραδόσεις εμβολίων, ορισμένα από τα οποία θα πρέπει ακόμη να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε στους βουλευτές.


Η Ιρλανδία δεν δημοσιεύει ακόμη ημερήσιο απολογισμό των εμβολιασμών που διενεργεί με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna, των μοναδικών μέχρι στιγμής που έχουν λάβει έγκριση στη χώρα, όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ. Ωστόσο, ο Ντόνελι δήλωσε πως την περασμένη Κυριακή 94.000 άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως είπε, η Ιρλανδία είναι "σε καλό δρόμο" για τον εμβολιασμό 140.000 κατοίκων έως το τέλος της εβδομάδας.


Κοντεύουν τους 3.000 οι θάνατοι από κοροναϊό


Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η Ιρλανδία έχει καταγράψει 2.768 θανάτους που οφείλονται στον κοροναϊό, σε έναν πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.


Αφού πέρασε τα πρώτα δύο κύματα της πανδημίας με μικρό αριθμό μολύνσεων και θανάτων, η χώρα έφθασε πρόσφατα το πιο υψηλό ποσοστό μολύνσεων ανά κάτοικο στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.


Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η ιρλανδική κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει ένα τρίτο λοκντάουν τουλάχιστον έως τα τέλη Ιανουαρίου, στη διάρκεια του οποίου τα μη απαραίτητα καταστήματα, οι παμπ, τα εστιατόρια και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.