Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.548 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.539 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν — αριθμός κοντά στο τραγικό ρεκόρ 1.584 θανάτων που σημειώθηκε την προηγουμένη —, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 128 εκατομμυρίων κατοίκων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 144.371 νεκρούς επί συνόλου 1.688.944 μολύνσεων.

Το Μεξικό, με βάση τους επίσημους απολογισμούς, καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ.

Από την 8η ως τη 14η Ιανουαρίου, η χώρα κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο θνητότητας από την εκδήλωση της πανδημίας, με κατά μέσον όρο 983 θανάτους την ημέρα, πάντα κατά το υπουργείο.

Η αύξηση των θανάτων και των μολύνσεων επικεντρώνεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδίως στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της (23 εκατ. κάτοικοι), που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα.