Χαμηλώνει εν μέρει τις προσδοκίες από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντέιβιντ Μακάλιστερ, αλλά εκτιμά ότι θα υπάρξει αλλαγή ύφους και επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-ΕΕ σε εμπορικά και οικονομικά θέματα.


«Οι δυσκολίες δεν θα εξαφανιστούν εν μια νυκτί. Παραδοσιακά οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ δεν είναι λιγότερο υπέρ του προστατευτισμού», δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.


Ο Μακάλιστερ εκτιμά ότι «θα υπάρξει σύντομα προσέγγιση στην εμπορική και οικονομική πολιτική μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον. Είναι απαραίτητο επειγόντως να μπορέσουμε να έρθουμε ξανά κοντά σε θέματα εμπορικής πολιτικής και να επιλύσουμε διαφορές σχετικά με αμφιλεγόμενους δασμούς ή κρατικές επιδοτήσεις. Οι διαφορές σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις για τον αμερικανό κατασκευαστή αεροσκαφών Boeing και τον ευρωπαίο ανταγωνιστή του Airbus επιβαρύνουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ εδώ και χρόνια. Θα ήταν λογικό να αντιμετωπίσουμε από κοινού την επειγόντως αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), να επιλύσουμε διαφορές καθώς επίσης να καταργήσουμε σταδιακά τους δασμούς και τους μη δασμολογικούς φραγμούς σε ένα πρώτο βήμα, τουλάχιστον για βιομηχανικά αγαθά», πρόσθεσε ο Μακάλιστερ.


Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ελπίζει επίσης ότι «ο Μπάιντεν θα φέρει αλλαγή ύφους και τόνου στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες συζητήσεις μεταξύ μας και όχι συζητήσεις του ενός για τον άλλον. Η επιστροφή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα θα ενισχύσουν τη συνεργασία για την πολυμέρεια», κατέληξε ο Μακάλιστερ