Πριν από λίγα λεπτά, ο Τζο Μπάιντεν, ορκίστηκε ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και πλέον αποτελεί και επίσημα τον νέο Πρόεδρο.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ πως «η δημοκρατία νίκησε».


«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική. «Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε.

Screenshot_2021-01-20_at_18_49_00


Κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού. Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Σημεία της ομιλίας του:


Στην ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «σήμερα κέρδισε η Δημοκρατία» και ότι η 20/1 αποτελεί μία νέα ημέρα για τη χώρα.  Θα χρειαστούν περισσότερο από λόγια να αποκαταστήσουμε την ψυχή της Αμερικής και πάνω απ'όλα ενότητα, τόνισε μεταξύ άλλων. Θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ήταν το πρώτο μήνυμα που έδωσε. 


Να δώσουμε ασφάλεια σε όλους, να ξανακάνουμε την Αμερική ηγέτιδα δύναμη σε όλον τον κόσμο για το καλό. Σε κάποιους φαίνεται ανοησία το να μιλάω για ενότητα. Οι διαφορές είναι υπαρκτές, αλλά δεν είναι καινούριες. Η ιστορία μας είναι ένας συνεχής αγώνας , απέναντι στο ρατσισμό , το φόβο και τη δαιμονοποίηση. Αυτή η σύγκρουση μας έχει διχάσει  πολλά χρόνια. Όπως αντιμετωπίσαμε την Ύφεση, την 11η Σεπτεμβρίου, έτσι και τώρα θα ενωθούμε και θα βγει ο καλός εαυτός μας, συνέχισε.

5



Η λογική δείνχει το δρόμο της ενότητας. Μη βλέπουμε ο ένας τον άλλον σαν εχθρούς, αλλά με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Να χαμηλώσουμε τους τόνους, χωρίς ενότητα δεν υπάρχει ειρήνη, καμία πρόοδος, μόνο οργή. Κανένα έθνος δε μπορεί να είναι έτσι. Να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ενότητα, ήταν το μήνυμά του.


Να πάμε μπροστά και να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ιστορικές στιγμές ως Ηνωμένες Πολιτείες. Αν το κάνουμε αυτό, σας εγγυώμαι πως δε θα αποτύχουμε. Ας ακούμε τι λέει ο ένας στον άλλον, να σέβεται ο ένας τον άλλον. Ας κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.


Λίγες ημέρες έπειτα από τον όχλο, νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να σταματήσουν τη Δημοκρατία και να μας σταματήσουν. Ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ. Δε θα τα καταφέρουν.


Σας υπόσχομαι πως θα είμαι Πρόεδρος όλων των Αμερικανών. Θα αγωνιστώ σκληρά για εκείνους που δε με ψήφισαν, το ίδιο με αυτούς που με ψήφισαν. 


Πριν από εβδομάδες και μήνες έστειλα ένα μήνυμα. Πως υπάρχουν αλήθειες και ψέματα, για εξουσία και κέρδη. Είναι καθήκον και υπευθυνότητα μας, που υποσχέθηκαν να τιμήσουν το Σύνταγμα και τη χώρα μας, έχουν υποχρέωση να το τηρούν και να κατανικήσουν το ψέμα.

2



Καταλαβαίνω πως πολλοί αντιμετωπίζουν με φόβο το μέλλον, αναρωτούμενοι αν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Σας υπόσχομαι πως το καταλαβαίνω. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μην υπάρχει εμπιστοσύνη. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον «εμφύλιο πόλεμο» μεταξύ μας. Να ανοίξουμε τις ψυχές μας, αντί να κλείσουμε τις καρδιές μας. Να δείξουμε ανοχή και ταπεινοτητα, για να βρεθούμε «στα παπούτσια του άλλου», στη θέση του άλλου. 


Δείτε φωτογραφίες






Δείτε live την ομιλία του