Σοβαρά προβλήματα στο Πεντάγωνο προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να σνομπάρει την τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του, αφού θα πάρει μαζί του και τη βαλίτσα με τους κωδικούς εκτόξευσης των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ.

Υπό κανονικές συνθήκες η μαύρη δερμάτινη βαλίτσα με την κωδική ονομασία «πυρηνικό ποδόσφαιρο» ( περιλαμβάνει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος για να πιστοποιήσει τις εντολές του και να εξαπολύσει ένα πυρηνικό πλήγμα) παραδίδεται στις τελετές ορκωμοσίας από συνεργάτη του απερχόμενου προέδρου σε εκείνον του νέου μόλις το ρολόι σημάνει 12 το μεσημέρι στην Ουάσιγκτον.

Όμως ο Τραμπ αναχωρεί σήμερα από την Ουάσιγκτον γύρω στις 08:00 π.μ. μετά τη φιέστα αποχαιρετισμού στην αεροπορική βάση Άντριους με προορισμό το θέρετρό του το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα κι οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να βρουν τρόπο να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα που δημιουργείται, όπως εξήγησε στο CNN ο Στίβεν Σβαρτς, συνεργάτης του Bulletin of the Atomic Scientists:

«Υπάρχουν τρία με τέσσερα πανοποιότυπα “πυρηνικά ποδόσφαιρα”. Το ένα ακολουθεί τον πρόεδρο, το δεύτερο τον αντιπρόεδρο και το τρίτο είναι στη διάθεση του επόμενου στη διαδοχή που θα επιζήσει μιας επίθεσης σε τελετές ορκωμοσίας ή διαγγέλματα για την Κατάσταση του Έθνους. Στις 20 Ιανουαρίου οι έξτρα βαλίτσες θα είναι εκτός Ουάσιγκτον, εκτός από εκείνη του Μάικ Πενς.

Δεν αποκλείεται βέβαια να έχει μια έτοιμη για τον Μπάιντεν το αρμόδιο στρατιωτικό γραφείο του Λευκού Οίκου», είπε.

Ο Πρόεδρος μεταφέρει διαρκώς μαζί του μια κάρτα γνωστή ως «μπισκότο» που αναγνωρίζει ποιος είναι με την εισαγωγή ενός κωδικού και τον εξουσιοδοτεί να διατάξει την εκτόξευση. Το αμερικανικό Σύνταγμα δίνει στον Τραμπ τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας μέχρι τη στιγμή που θα ορκιστεί ο Μπάιντεν και τότε το «μπισκότο» του απερχόμενου Προέδρου θα απενεργοποιηθεί και θα τεθεί σε ισχύ εκείνο του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ο συνεργάτης που μεταφέρει τη βαλίτσα με τους πυρηνικούς κωδικούς του Τραμπ θα τον συνοδεύσει μέχρι τη Φλόριντα και μόλις γίνει η ορκωμοσία του Μπάιντεν θα επιστρέψει αεροπορικώς στην Ουάσιγκτον.