Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από μελέτη σε 102 εμβολιασθέντες υγειονομικούς στο Ισραήλ - Οι 100 ανέπτυξαν πολύ ισχυρά αντισώματα μία εβδομάδα μετά από την δεύτερη δόση

Ισχυρή ανοσοαπόκριση θα μπορούσε να δημιουργήσει το εμβόλιο των εταιριών Pfizer/BioNTech στους ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταδώσουν τον κοροναϊό, ισχυρίστηκε γιατρός στο Ισραήλ.

 Ερευνητές, σε μια μικρή μελέτη που διενήργησαν, διαπίστωσαν ότι οι εμβολιασθέντες ανέπτυξαν έως και 20 φορές περισσότερα αντισώματα μέσα σε μια εβδομάδα από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

 Τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων πιθανώς θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανοσοαναπόκριση, που θα μπορούσε να σταματήσει τον κοροναϊό πριν ο φορέας τον μεταδώσει, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει αποδειχθεί.

 Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν αν τα εμβόλια μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση και η χρήση τους αφορούσε στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων. Μέχρι στιγμής η Pfizer δεν έχει δημοσιεύσει δεδομένα που να δείχνουν πώς το εμβόλιο επηρεάζει την εξάπλωση της νόσου.

 Τι δείχνει η έρευνα

 Οι παραγωγοί άλλων εμβολίων επίσης δεν έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλιά τους μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση του κοροναϊού. Η έρευνα που έγινε σε 102 υγειονομικούς στο Ισραήλ είναι η πρώτη ένδειξη για κάτι τέτοιο. Όλοι οι εμβολιασθέντες, πλην δύο, ανέπτυξαν αντισώματα σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από τους ασθενείς που ανέρρωσαν από κορανοϊό.

 

embolio-koronoios-pfizer

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Gili Regev-Yochay δήλωσε ότι οι εμβολιασθέντες έχουν υψηλές τιμές αντισωμάτων και είναι λογικό να υποθέσουμε ότι δεν θα καταστούν φορείς ή δεν θα είναι μεταδοτικοί. Ωστόσο διευκρίνισε ότι το συμπέρασμα δεν προκύπτει άμεσα, όπως μετέδωσαν οι International Business Times.

 Οι γιατροί που έτρεξαν τη μελέτη διαπίστωσαν ότι οι 100 από τους 102 εμβολιασθέντες εμφάνισαν μεγάλη απόκριση αντισωμάτων μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου. Επίσης, ένας δεν έδειξε μεγάλη ανταπόκριση, ενώ άλλο ένα περιστατικό βρίσκεται υπό έρευνα. Η μελέτη έγινε σε μέλη του προσωπικού στο Sheba Medical Centre στο Τελ Αβίβ.

 Ο διευθυντής της Μονάδας Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσεων του νοσοκομείου, καθηγητής Regev-Yochay εκτιμά ως εξαιρετικά απίθανο τα άτομα που εμβολιάζονται και με τις δύο δόσεις να μεταδώσουν την ασθένεια. Αυτό εκτιμά ότι οφείλεται στην ισχυρή ανοσία που αναπτύσσουν, ώστε ο κοροναϊός να μην μπορεί να αναπαραχθεί στο σώμα τους.

 Ωστόσο, αν τα εμβόλια δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ο κοροναϊός ενδέχεται να συνεχίσει να κυκλοφορεί για λίγο στο σώμα τους. Κάτι τέτοιο δεν θα προκαλέσει νόσηση, αλλά θα τους επιτρέψει να μεταδώσουν τη νόσο.