Το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το τέλος του τρίτου lockdown στην Αυστρία θα είναι στις 8 Φεβρουαρίου, δίνει σε αποψινή συνέντευξή του στον αυστριακό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Puls 4 ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, παραπέμποντας στον στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνησή του να έχουν μειωθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου κάτω από τις 700 οι νέες ημερήσιες μολύνσεις.


"Στην ιδανική περίπτωση θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε στις 8 Φεβρουαρίου πρώτα βήματα ανοίγματος. Μπορούμε αυτό να το εγγυηθούμε; Όχι", αναφέρει χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους. Σύμφωνα με τον ίδιο, "το πότε ο πληθυσμός άνω των 60 ετών θα εμβολιαστεί επίσης κατά της Covid-19 -- μετά τον εμβολιασμό του ιατρικού προσωπικού και των ανθρώπων άνω των 80 ετών -- εξαρτάται από την έγκριση του εμβολίου AstraZeneca".


Η πρώτη από τις δύο ομάδες μπορεί να εμβολιαστεί με τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια των Biontech/Pfizer και της Moderna (1,2 εκατομμύρια δόσεις έως τον Μάρτιο), για την δεύτερη ομάδα που είναι άτομα της τρίτης ηλικίας, ωστόσο, χρειάζονται τα δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν παραγγελθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έως τον Μάρτιο) από την AstraZeneca, σημειώνει στη συνέντευξή του ο καγκελάριος.


Στο μεταξύ, κατά μίας προκαθορισμένης ημερομηνίας λήξης του lockdown τάσσεται η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, επισημαίνοντας ότι "ο ιός δεν γνωρίζει ημερομηνίες", και αντί αυτού απαιτείται ένας "σαφής στόχος", δηλαδή η επίτευξη ενός ορίου, "και αυτό πρέπει να είναι, όπως ζητούν οι ειδικοί, να μειωθεί η επίπτωση επτά ημερών στα 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους".


Η ίδια, που είναι διακεκριμένη επιδημιολόγος και είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, επισημαίνει στις σημερινές δηλώσεις της ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και παραπέμπει στο γεγονός ότι ήδη οι δύο ημερομηνίες που είχαν αναφερθεί ως τέλος του lockdown - η 18η και η 25η Ιανουαρίου - δεν μπορεί να ισχύουν.


Κατά την άποψή της, αν δεν ισχύσει και η 8η Φεβρουαρίου, τότε ο πληθυσμός θα χάσει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη, τόσο στις εξαγγελίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο και στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, κάτι που στη συνέχεια θα έχει ως συνέπεια την παρατηρούμενη όλο και λιγότερη τήρηση των μέτρων.


Η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η νέα μετάλλαξη B.1.1.7 του ιού να εξαπλωθεί γρήγορα και να γίνει κυρίαρχη παραλλαγή στην Αυστρία, επισημαίνει πως πέρα από το lockdown και τον ως εκ τούτου περιορισμό των κοινωνικών επαφών, πρέπει να γίνουν σε εθνικό επίπεδο "με ύψιστη ταχύτητα και με όλες τις δυνάμεις" οι εμβολιασμοί όλων των πολιτών άνω των 80 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν, όπως επίσης του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


Επιπλέον, η αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών ζητά ένα "πακέτο άμεσης βοήθειας για τις μονογονεϊκές οικογένειες" και μία "βοήθεια-γέφυρα
για την πρόληψη οξέων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης".


Επισημαίνει ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι κυρίως οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης του κορονοϊού και ότι η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για εκείνες που ανατρέφουν τα παιδιά χωρίς σύζυγο ή σύντροφο.