Η Ιταλία για ακόμα μία φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια καθώς ο Τζουζέπε Κόντε είναι αναγκασμένος να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές, την ώρα που η γειτονική χώρα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό λοιμώξεων και θανάτων από τον κοροναϊό τη στιγμή που όλοι αναμένουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Για την εκτόνωση της κρίσης στην Ιταλία, υπάρχουν τρεις διαθέσιμες επιλογές, σύμφωνα με όσα συζητούνται στην Ιταλία, με την κάθε μία να συγκεντρώνει λιγότερα ή περισσότερα αρνητικά στοιχεία.

Στην πρώτη επιλογή, ο Τζουζέπε Κόντε θα αναζητήσει νέες συμμαχίες για την επίτευξη πλειοψηφίας στην Κάτω Βουλή και τη Γερουσία. Στο σενάριο αυτό θα χρειαστεί περίπου 25 βουλευτές στην Κάτω Βουλή των 630 εδρών και μέχρι 18 στη Γερουσία των 315 εδρών, με το μεγαλύτερο αρνητικό να είναι εκτός από το ίδιο το εγχείρημα και η διατήρηση της πλειοψηφίας σε βάθος χρόνου. Στο ίδιο σενάριο εντάσσεται και μία πιθανή επαναπροσέγγιση με το κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

Από την πλευρά του κόμματος Ρέντσι υπήρξαν κινήσεις «καλής θέλησης» προς την πλευρά Κόντε με τον συντονιστή της «Ζωντανής Ιταλίας» να δηλώνει ότι «αν ο Κόντε έχει την απαιτούμενη βούληση μπορούμε να βρούμε λύση μέσα σε δυο ώρες»

Σε κάθε περίπτωση, το αν η πρώτη επιλογή έχει περιθώρια επιτυχίας θα φανεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας, όταν θα διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση διαθέτει ακόμη την αναγκαία πλειοψηφία.

Η δεύτερη επιλογή θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση Παπαδήμου καθώς περιλαμβάνει τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης με πρόσωπα χωρίς πολιτικό στίγμα, με ημερομηνία λήξης το τέλος του πανδημικού κύματος και στη συνέχεια εκλογές. Το όνομα το οποίο κυριαρχεί στο εν λόγω σενάριο είναι του πρώην διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για τον οποίον υπάρχει η πεποίθηση ότι λόγω εμπειρίας θα μπορεί να χειριστεί το μεγάλο πακέτο στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ματέο Σαλβίνι
Ο ηγέτης της Lega, Ματέο Σαλβίνι
 Στο τρίτο σενάριο, στην Ιταλία θα διενεργηθούν εκλογές με το βασικό ερώτημα να είναι το πώς θα γίνει η διαδικασία τη στιγμή που το τρίτο κύμα του κορονοϊού είναι προ των πυλών. Το ενδεχόμενο των εκλογών προωθεί ο ηγέτης της ευρωσκεπτικιστιλής Lega, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά και το συντηρητικό, επίσης ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Brothers of Italy, της Τζόρτζια Μελόνι. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτός από τον κίνδυνο εν μέσω της πανδημίας για μία χώρα που έχει θρηνήσει πάνω από 80.000 ανθρώπους, ίσως προκαλέσει και τριγμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα αίτια της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και η σπέκουλα στον Ρέντσι

Η οικονομία και η διαχείριση του πακέτου στήριξης 208 δισ. Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η επίσημη δικαιολογία για την απόσυρση των υπουργών του κόμματος του Ματέο Ρέντσι, όπως και οι γενικότεροι χειρισμοί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Στην Ιταλία ωστόσο υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι κινήσεις του Ματέο Ρέντσι δεν έχουν τόσο καθαρά κίνητρα και ο ίδιος προσπαθεί να μεθοδεύσει την επιστροφή του στην εξουσία από την οποία αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2026.

«Νομίζω ότι ο Ρέντσι πηγαίνει να «τελειώσει» τώρα τον Κόντε επειδή αισθάνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποστηρίζει πλέον τον Κόντε. Αισθάνεται ότι υπάρχει μεγάλη αίσθηση απογοήτευσης έναντι της Ρώμης και του χειρισμού των κονδυλίων ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Francesco Galietti, συνιδρυτής της Policy Sonar, μιας εταιρείας συμβούλων στην Ιταλία,, προσθέτοντας ότι ο Ρέντσι «θέλει να το αξιοποιήσει».

Όποια κι αν είναι τα κίνητρα της απόφασης του Ματέο Ρέντσι, οι πολίτες της Ιταλίας δεν φαίνονται να τα αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, το 46% των ερωτηθέντων δεν καταλαβαίνουν τους λόγους πίσω από αυτήν τη νέα πολιτική κρίση ενώ στην ίδια δημοσκόπηση αποτυπώνεται και η αίσθηση περί τακτικισμών του πρώην πρωθυπουργού καθώς το 73% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο Ρέντσι ακολουθεί τις προσωπικές του φιλοδοξίες.