Μία νέα εποχή ξεκινά για την Αμερική, με την ορκωμοσία του Τζό Μπάιντεν στην προεδρία την επόμενη εβδομάδα και ο ίδιος νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θέλοντας να σηματοδοτήσει αυτή την εξέλιξη κάλεσε στην επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του δύο ιδιαίτερα δημοφιλής καλλιτέχνιδες των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τη Lady Gaga και τη Τζένιφερ Λόπεζ, που θα βρεθούν, μαζί με άλλους, στην τελετή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου 46ου προέδρου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα τραγουδήσουν έχοντας δίπλα τους εκτός από τον Τζο Μπαιντεν, έναν μαύρο πυροσβέστη από την Τζόρτζια, μία πρώην Νέα Δαφνοστεφή Ποιήτρια, έναν καθολικό ιερέα και έναν πάστορα από τη γενέτειρα του Μπάιντεν, το Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ. Χθες έγινε γνωστό πως παράλληλα με την ορκωμοσία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά ένα σόου, του οποίου οικοδεσπότης αναμένεται να είναι ο Τομ Χανκς, που θα περιγράφει τον παλμό της εκδήλωσης σε όλη την Αμερική.

Η Lady Gaga θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο και η Λόπεζ θα δώσει μια μουσική παράσταση. «Αντιπροσωπεύουν μία σαφή εικόνα της μεγάλης διαφορετικότητας που υπάρχει στο σπουδαίο έθνος μας», ανέφερε η ομάδα του Τζο Μπάιντεν σε δήλωση που εξέδωσε.

Από την ομάδα του νέου προέδρου των ΗΠΑ προσθέτουν πως οι δύο τραγουδίστριες αντανακλούν «το σταθερό όραμα» του Μπάιντεν και της εκλεγμένης αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις «για ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία, στο οποίο είμαστε μια Αμερική που θα ξεπεράσει ενωμένη τις βαθιές διαιρέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός μας, ενώνοντας τη χώρα και αποκαθιστώντας την ψυχή του έθνους μας».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Την ημέρα της ορκωμοσίας οι δρόμοι γύρω από το Καπιτώλιο θα παραμείνουν κλειστοί, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και η υπηρεσία δημόσιων μέσων μεταφοράς της πόλης ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ορισμένους σταθμούς του μετρό.

Παράλληλα, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις της πόλης της Ουάσινγκτον έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και οι αρχές σκοπεύουν να αναπτύξουν τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα για την τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου εν μέσω φόβων για νέα βίαια επεισόδια μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ αρχίζει να μπαίνει σε καθεστώς lockdown ενόψει της τελετής ορκωμοσίας της επόμενης Τετάρτης, με την αμερικάνικη αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines να θέτει από χθες νέους περιορισμούς στους επιβάτες που ταξιδεύουν στην Ουάσινγκτον.

Η Delta δεν θα επιτρέπει στους επιβάτες πτήσεών της που πετούν στα αεροδρόμια της περιοχής της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας να μεταφέρουν όπλα μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Εντ Μπάστιαν.

Το FBI ανέφερε ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι «ένοπλες διαδηλώσεις» σχεδιάζονται στα πολιτειακά καπιτώλια και στις 50 πολιτείες και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Ακτιβιστές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για νέα βίαια επεισόδια και ζήτησαν από το ξενοδοχεία να κλείσουν από το Σαββατοκύριακο.