Όταν τον Μάρτιο του 2020, στην κλιμάκωση του πρώτου κύματος του κοροναϊού, αποκαλυπτόταν ότι οι γερμανικές Αρχές δέσμευαν εισαγωγές ιατρικού υλικού από την Κίνα, όπως μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες, για να εξυπηρετηθούν οι εσωτερικές ανάγκες της Γερμανίας, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν χρόνο να αντιληφθούν ακριβώς ποιες ήταν οι μεθοδεύσεις του Βερολίνου.

Δέκα μήνες μετά, και ενώ το πολυπόθητο εμβόλιο έχει ανακαλυφθεί και οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα εμβόλια των εταιρειών ανοίγουν τον δρόμο για τον εμβολιασμό στα κράτη-μέλη της, η Γερμανία δείχνει να κινείται και πάλι αυτόνομα δημιουργώντας «ειδικό καθεστώς» υπέρ των Γερμανών έναντι των άλλων Ευρωπαίων.

Το Βερολίνο γυρίζει την πλάτη στην έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, καθώς πριν από την εκπνοή του 2020 προχώρησε σε διμερή συμφωνία με την Pfizer/BioNTech για επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια, κίνηση που ξάφνιασε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λόγω της μονομέρειάς της. Με τις κινήσεις της η γερμανική κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μία ποσότητα εμβολίων που ανέρχεται σε 136,3 εκατ. δόσεις για 68,15 εκατ. πολίτες, μαζί με τις δόσεις που της αναλογούν για το εμβόλιο της Moderna.

Επιπλέον, η Γερμανία έχει παραγγείλει επιπλέον εμβόλια, για τα οποία εκκρεμεί ακόμη έγκριση. Σαράντα δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Curevac πηγαίνουν στη Γερμανία μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συν 20 εκατομμύρια δόσεις «δεσμευμένες» σε εθνικό επίπεδο. Το Βερολίνο λαμβάνει επίσης 56,2 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Astra Zeneca από τη διαπραγμάτευση της Ε.Ε. και 37,25 εκατομμύρια από το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ολες οι δόσεις εμβολίων της χώρας επαρκούν για να επιτευχθεί η ανοσία στην κοινότητα, που θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία και θα επιτρέψει την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Η Γερμανία επανέλαβε την Παρασκευή ότι θα λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κοροναϊού, πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου για τα εμβόλια και παρόλα αυτά, η Κομισιόν αρνείται να καταλάβει ότι αυτό παραβαίνει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε το Politico με τίτλο «Η Κομισιόν αφήνει τη Γερμανία να ξεφύγει παραβιάζοντας τους όρους αλληλεγγύης για το εμβόλιο».

Την ώρα που η Γερμανία εξασφαλίζει τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αντιμέτωπες με το περιορισμένο πρώτο πακέτο δόσεων που έφτασε στην κάθε χώρα, τη στιγμή που άπαντες περιμένουν το τρίτο κύμα του κοροναϊού και οι ευρωπαϊκές οικονομίες κλυδωνίζονται. Η Γερμανία μάλιστα, παρόλο που κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε αρνηθεί να λάβει μέρος στις μονομερείς διαπραγματεύσεις, όταν είδε ότι προδιαγράφεται «ναυάγιο» λόγω του περιορισμένου αριθμού εμβολίων, στράφηκε στο σχέδιο που είχε αρχικά απορρίψει. Αλλωστε για το γεγονός ότι επέλεξε να στηρίξει τη διαπραγμάτευση μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης για καλύτερη τιμή για όλες τις χώρες είχε δεχθεί επικρίσεις από μερίδα του γερμανικού Τύπου, όπως το περιοδικό «Spiegel».

Το ζήτημα ωστόσο αφήνει έκθετη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Λιγότερο από δύο ώρες πριν τις ανακοινώσεις του Γερμανού εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να προβαίνουν σε ανεξάρτητες συμφωνίες» σημειώνει το Politico, επισημαίνοντας τη δήλωση της επικεφαλής της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία «Είναι νομικά δεσμευτικό» και «έχουμε συμφωνήσει όλοι και έχουμε δεσμευτεί νομικά, ότι δεν θα υπάρξουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, ούτε παράλληλες συμβάσεις. Όλοι συνεργαζόμαστε».

Η επαμφοτερίζουσα αυτή στάση στο ζήτημα των εμβολίων προκαλεί τους ίδιους προβληματισμούς με τους χειρισμούς της απέναντι στην Τουρκία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από τότε που το Βερολίνο τελείωσε οποιαδήποτε απόπειρα συζήτησης για κυρώσεις στην Αγκυρα, πόσω μάλλον για επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στη γειτονική χώρα. Οι καλές σχέσεις ΓερμανίαςΤουρκίας, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και αφορούν πολλούς τομείς, φαίνεται να επεκτείνονται και στη φαρμακοβιομηχανία, εκτός από τις κατασκευές και την πολεμική βιομηχανία, με «όχημα» την BioNTech. Οι μυστικές διαπραγματεύσεις Βερολίνου-Αγκυρας για το εμβόλιο ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής BioΝTech, Ουγκού Σαχίν, ο οποίος είναι γιος Τούρκου μετανάστη στη Γερμανία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, η BioNTech συζητά με την κρατική επιστημονική υπηρεσία Tubitak της Τουρκίας και στόχος της είναι να παραδώσει η Γερμανία τα 30 εκατομμύρια δόσεις στην Τουρκία μέχρι τα τέλη του 2021. «Είναι μεγάλη χαρά να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας τη δημιουργία παραρτήματος της φαρμακοβιομηχανίας στην Τουρκία και την ευρύτερη συνεργασία με τις Αρχές της γειτονικής χώρας. «Θέλουμε επίσης να κάνουμε έρευνες στην Τουρκία. Συζητήσαμε με την Tubitak και ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με ορισμένους καθηγητές σε πανεπιστήμια. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράρτημα της εταιρείας BioNTech στην Τουρκία», σημείωσε.