Την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου καλεί η Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μμε, οι κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.




«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά απο τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δένδιας: Η Τουρκία αποκλίνει από τις αρχές της Ε.Ε.

Από ελληνικής πλευράς το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές οψέποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, κάτι που ανέφερε χθες και στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

«Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών», ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών όμως τόνισε με νόημα ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών».

«Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς», κατέληξε μιλώντας στην «Καθημερινή».

Χαρακτηριστικές της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση έναντι της πρόσκληση Τσαβούσογλου για την έναρξη των διερευνητικών είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη, στα Παραπολιτικά 90,1.
Γεραπετρίτης: Διάλογος μόνο με ατζέντα

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις γα την έναρξη των συζητήσεων ανέφερε ότι «κατά το μέτρο που θα συμφωνήσει η Τουρκία να έρθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με μια συγκεκριμένη ατζέντα που αφορά μόνο συγκεκριμένη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να απέχει από οποιοδήποτε επιθετικότητα η Ελλάδα είναι πάντοτε διατεθειμένη να ξεκινήσει εκ νέου τις διερευνητικές επαφές».

Ο ίδιος τόνισε ότι «πολλά μπορούν να συμβούν αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η γεωγραφία. Είναι ολοφάνερο ότι αυτού του τύπου ο αναθεωρητισμός (για την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης) είναι πάρα πολύ μακριά από οποιαδήποτε λογική, δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα η Ελλάδα να συζητήσει οτιδήποτε άλλο το οποίο αναφέρεται στο status quo το οποίο υπάρχει στο διεθνές περιβάλλον στην περιοχή μας.

Άρα αυτή τη στιγμή τα μόνα ζητούμενα είναι ο καθορισμός ΑΟΖ το οποίο είναι προς συζήτηση άμεσα άρα εκείνο το οποίο θα κάνουμε θα είναι να πιάσουμε το νήμα από εκεί που σταμάτησε το 2016 με τις διερευνητικές επαφές, οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της όποιας διαπραγμάτευσης μπορεί αν γίνει», κατέληξε.

ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία για διάλογο

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζει χαρακτηριστικά