Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφεραν να αποφύγουν ένα no-deal Brexit, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου για την ιστορική αυτή συμφωνία στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Η επικεφαλής της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να δώσουν και το επίσημο «ΟΚ» για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου με μία συμφωνία που θα προστατεύει τις εμπορικές συναλλαγές

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, θα τεθούν σε ισχύ νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν το εμπόριο αγαθών χωρίς δασμούς και στενή αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Η συμφωνία αυτή θέτει τις βάσεις για μελλοντικές συμφωνίες για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εμπορική συμφωνία – που εκτείνεται σε 2.000 σελίδες – έχει ένα άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής, η οποία περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.μεταξύ της χώρας και του μπλοκ.