Λίγους μήνες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το Ισραήλ θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, αφού η Κνεσέτ απέτυχε τα μεσάνυχτα της Τρίτης να ανταποκριθεί στην προθεσμία έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα 49 από τα 120 μέλη της Κνέσετ καταψήφισαν την Δευτέρα τη πρόταση νόμου που προέβλεπε να παραταθεί η προθεσμία για την έγκριση του προϋπολογισμού κατά μία εβδομάδα, ενώ 47 τάχθηκαν υπέρ, οδηγώντας ετσι τη χώρα στην τέταρτη εκλογική διαδικασία σε διάστημα μόλις δυο ετών.

Η αδυναμία της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Μπλε-Ασπρο του Μπένι Γκαντζ να ψηφίσει προϋπολογισμό ήταν μόνο η αφορμή, καθώς εδώ και καιρό ήταν έκδηλες οι εσωτερικές διαμάχες και οι καχυποψιες.

Ανάμεσα σε άλλα ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει εντάσεις είναι οι διορισμοί δικαστών και οι εξουσίες του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανήκει στο Μπλε και Λευκό, το κόμμα του απόστρατου αρχηγού του επιτελείου.

"Δεν ήθελα εκλογές. Το Λίκουντ δεν ήθελε εκλογές. Ψηφίσαμε ξανά και ξανά κατά των εκλογών", δήλωσε ο Νετανιάχου. "Ο Μπένι Γκάντζ έκανε πίσω απο τις συμφωνίες του μαζί μας."

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δικαστικής υπόθεσης, δήλωσε ότι ο Γκάντς "επέμενε να αφήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Άβι Νισσένκορ να συνεχίσει τη δικτατορία των αριστερών αξιωματούχων" στο δικαστικό σύστημα.

Ο Γκαντζ, πρώην επικεφαλής του στρατού, μετά την τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση, συμφώνησε τον περασμένο Μάιο να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Νετανιάχου, καθώς η πανδημία του κορονοϊου ασκούσε έντονη πίεση στους ηγέτες των κομμάτων της χώρας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για την κατανομή της εξουσίας, ο Νετανιάχου θα εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού για τους πρώτους 18 μήνες, στο τέλος των οποίων ο Υπουργός Άμυνας Γκαντζ θα έπαιρνε στη συνέχεια τη σκυτάλη.

Με τα σημερινά δεδομένα, η βασική πρόκληση για τον Νετανιάχου προέρχεται απο το πρώην μέλος του κόμματος του, Γκίντεον Σαάρ, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση συνεργασίας λίγες μέρες νωρίτερα. Ο πρώην προστατευόμενος του Νετανιάχου έχει μετατραπεί σε εχθρό του, έχοντας ήδη αποπειραθεί στη διάρκεια της περσινής χρονιάς να τον εκθρονίσει από τη θέση του ηγέτη του κόμματος. Ο Σααρ και το κόμμα Γιαμινα του Νάφταλι Μπένετ αποτελούν τις βασικές προκλήσεις στην εξουσία του Νετανιάχου, καθώς το Μπλε-Ασπρο φαίνεται να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις.