Οι Τσέχοι προσπάθησαν σήμερα να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την COVID-19 που παρέχει η κυβέρνηση προκειμένου να επιβραδύνει τα κρούσματα που αυξάνονται και να δώσει στις οικογένειες την ευκαιρία να επανενωθούν τα Χριστούγεννα με λιγότερες πιθανότητες μετάδοσης του ιού.


Το πρόγραμμα, που χρησιμοποιεί τεστ ανίχνευσης αντιγόνου, τα οποία είναι φθηνότερα και ταχύτερα αλλά λιγότερο ακριβή από τα τυπικά μοριακά τεστ PCR, άρχισε σήμερα. Τα αποτελέσματα παίρνουν περίπου 15 λεπτά. "Θέλω να επισκεφθώ τον μπαμπά μου για τα Χριστούγεννα που δεν είναι καλά στην υγεία του", δήλωσε ο Γίρι Βανκούρα, ειδικός πληροφορικής, που περίμενε στο νοσοκομείο Bulovka της Πράγας. Το τεστ του βγήκε αρνητικό.


Η κυβέρνηση αντέδρασε στην κριτική που δέχτηκε για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του κοροναϊού, καθώς η Τσεχία είχε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις κρουσμάτων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, και σχεδόν 10.000 θανάτους στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Το υπουργείο Υγείας σε φυλλάδιό του καλεί τους πολίτες να ελεγχθούν για την Covid-19 τονίζοντας ότι είναι ένας τρόπος για την προστασία των μεγαλύτερης ηλικίας μελών της οικογένειας κατά τη διάρκεια των εορτών.


Ωστόσο, οι κρατήσεις για τεστ κοροναϊού σε 174 κέντρα συμπληρώθηκαν γρήγορα, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί δεν θα μπορούν να υποβληθούν στον έλεγχο αυτό πριν από τα Χριστούγεννα. Το υπουργείο Υγείας στοχεύει να παρέχει 60.000 τεστ την ημέρα, από τα αρχικά 28.000 που παρείχε σήμερα.


Εστιατόρια, ξενοδοχεία και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις που επαναλειτούργησαν μετά την καραντίνα πριν από δύο εβδομάδες, πρέπει να κλείσουν ξανά από την Παρασκευή, στο πλαίσιο των μέτρων μετά τη νέα αύξηση των λοιμώξεων. Η χώρα ανακοίνωσε 5.315 νέα ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα χρησιμοποιώντας τις τυπικές εξετάσεις PCR, ενώ ο αριθμός των νοσοκομειακών ασθενών αυξήθηκε σε 4.632 από 4.475 πριν από μια εβδομάδα.